Medžlis Islamske zajednice osuđuje medijske napade srpskog ministra Ljajića na imame i vakufe

Medžlis IZ Novi Pazar

Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar najoštrije osuđuje medijske napade srpskog ministra Rasima Ljajića na imame, vakufsku imovinu i Islamsku zajednicu.

Tvrdnje da imami i drugi službenici Islamske zajednice mjesecima ne primaju plate gnusna je laž svojstvena politici srpskog ministra Ljajića. Naprotiv, prema imamima i drugim službenicima Islamska zajednica izvršava sve svoje finansijske obaveze, a proteklih mjeseci uspjeli smo isplatiti i dugovanja koja su uzrokovana napadima na Islamsku zajednicu 2007. godine.

Posljednjih godina, zahvaljujući izuzetnom povjerenju vjernika u Islamsku zajednicu, akcije zekata, sadekatul-fitra i kurbana daju rekordne rezultate, što doprinosi da organi Islamske zajednice mogu djelovati i donositi odluke neovisno od finansijskog uticaja političkih faktora.

Ono što vlast ministra Ljajića priželjkuje Islamskoj zajednici zapravo se događa javnim preduzećima te vlasti gdje zaposleni mjesecima ne primaju platu, a jedan od ključnih razloga finansijskog kraha tih preduzeća je prekomjerno zapošljavanje po nalogu ministra Lajića, članova njegove uže porodice i pripadnika njegove političke oligarhije.

Medžlis Islamske zajednice traži od srpskog ministra Ljajića da prestane sa napadima na imame, vakufe i Islamsku zajednicu te da odustane od pokušaja podčinjavanja Islamske zajednice i pojedinih imama kroz finansijsko-političke ucjene i pritiske.

Uz sva iskušenja sa kojima se suočavala, Islamska zajednica pokazuje vitalnost i snagu da se odupre svim svojim protivnicima i ostane dosljedna slobodnom vršenju uloge nosioca islamske misli i obrazovanja.

Informativna služba