Reagovanje Reisu-l-uleme na intervju mađarskog premijera

reisu l ulema 5

Sarajevo, 21.oktobar 2015. (MINA) – Povodom intervjua koji je mađarski premijer Viktor Orban dao njemačkom magazinu Focus br.43/2015., reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izdao je sljedeće saopćenje:

– Svako neznanje je štetno, a posebno ono koje javno zastupaju visoki  politički funkcioneri koji imaju  društvenu moć  i ulogu da javno  utječu na mišljenje drugih. To što posjeduju nešto veća znanja o nečemu, ne daje im pravo da nastupaju kao poznavaoci  svega ostalog,  a pogotovo ne  onoga što većina ljudi bolje zna.

Nedavni intervju  Premijera Mađarske Viktora Orbana u Focusu primjer je demonstriranja  štetnog  neznanja o islamu i  Evropi i zastupanja krajnje spornih stavova o demokratiji.  Premijer Mađarske  kaže da „islam nikada nije pripadao Evropi, on je došao“ i objašnjava to tako da su preko turskih „gastarbajtera“ muslimani dio Njemačke i Evrope, ali da u „duhovnom smislu islam  ne pripada Evropi. On je set pravila drugog svijeta“.

Bilo bi teško pretpostaviti da ima građana Mađarske, za koje je Evropa jedinstvo geografije i povijesti, koji ne znaju da je islam doista „došao“ u Evropu a pogotovo onih  koji ne znaju da su u Evropu  također „došli“ i  kršćanstvo i jevrejstvo. No jednako je teško povjerovati da onima sa visokim obrazovanjem među njima nije poznato    da je u širokim prostorima sjeverne Evrope islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da, kako u monumentalnom djelu  Židovi, kršćani, muslimani  piše  tibingenski teolog Karl-Josef Kuschel „nijedna od triju  religija nije nikada sasvim ovladala Evropom“.

Evropljani pak, dakako i Mađari među njima,  koji pojam Evrope temelje na vrijednostima kao što je demokratija,  znaju da ni demokratija nije izvorni evropski proizvod. Ona je nastala u Grčkoj u vrijeme kada Evropa kao kulturni identitet nije postojala i kada su grčki gradovi bili dio svijeta koji je civilizacijski gravitirao Istoku. Tim  Evropljanima je, međutim, dobro poznat izvorni i posrednički doprinos islama i muslimana  kulturnom i privrednom životu srednjovjekovnih    evropskih društava i uloga u novovjekovnom civilizacijskom uzdizanju tih društava.

Konačno, Premijer Mađarske  govori o uzaludnosti  „nametanja zapadne demokratije“ muslimanskom svijetu, i to argumentira „gorkom poukom“ „cvjetova slobode“ koji su „sahranjeni u Arapskom proljeću“, i potom odbija  mišljenje Evropske komisije da migracija može riješiti demografske probleme u Evropskoj uniji, zauzimajući se za pospješivanje podrške porodici.  Time on otvoreno negira  princip demokratije i istovremeno iznevjerava duh kršćanstva. Evropljani koji drže do vrijednosti demokratije i slobode osudili su i osuđuju postupak sječe i sahranjivanja cvjetova slobode koji su bili procvjetali u Arapskom proljeću, kao što kršćani koji drže do svoje vjere zahtijevaju poštivanje svetosti ljudskih života, makar ti životi pripadali i imigrantima sa Istoka koji nastoje naći mir i sigurnost u Evropi. Nije nam poznato da su gospodin Orban i  Mađarska vlade učinili nešto slično tome.

Izražavajući  svoje oštro protivljenje proizvoljnim i štetnim  tvrdnjama  gospodina Viktora Orbana, žalimo što su one  iznešene i nadamo se da se slične    tvrdnje o islamu, Evropi i demokratiji u budućnosti  neće naći u  obraćanjima  visokih evropskih političkih funkcionera.