Izbori u Islamskoj zajednici i KC „Plav-Gusinje“ u New Yorku – Izabrano novo rukovodstvo

680_Bosnjacki_centar_Izborna_Skupstina_IZPGNY_24_okt_2015j

U subotu, 24.oktobra 2015. godine u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hill-u u radnoj i prije svega tolerantnoj atmosferi održana je Izborna skupština Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku.

Glavni imam hafiz Hako ef. Omeragić proučio je ašare iz Kur'ana Časnog za uspješan rad Skupštine, dok je potpredsjednik Odbora dr. hadži Mersim Ziljkić, upoznao prisutne o radu Izborne skupštinu.

Hadži Ago Kolenović u svojstvu predsjednika Odbora Zajednice zahvalio se svim članovima i delegatima Skupštine koji su ih izabrali na dvogodišnji mandat da ih predstavljaju.

„Ulaskom u Odbor IZ &KC Plav-Gusinje, mi smo na sebe preuzeli veliku odgovornost, prije svega mislim na adaptiranje Centra. Ali samim izborom dok smo čekali dozvole za rad u Centru, članovi Odbora prihvatili smo se posla da renoviramo Ali-pašinu džamiju“ – rekao je Kolenović.

On se posebno zahvalio svim članovima Odbora koji su odradili veliki posao, a posebnu h. Smajlu Srdanoviću koji je koordinirao građevinskim poslovima u Centru.

Član Odbora h. Smajle Sranović obratio se delegatima Skupštine u svojstvu koordinatora građevinskim poslovima na Centru, koji je rekao da nešto najbolje što nam se ovdje u tuđini dogodilo je kupovina Ali-pašine džamije u Astoriji.

– Ponosan sam što smo mi muslimani kupili objekat i našim vrijednim rukama adaptirali ga i renovirali u jedan od ljepših centara sa pratećim terenima za rekreaciju.

Sve smo to uspješno završili jer nije imalo ljudi da nas koče i bojkotuju u poslovima, rekao je h. Srdanović, nastavljajući: – Zatim smo ušli u jedan najveći i historijski projekat za naš narod i za naše potomstvo u ovoj zemlji. Ovaj Centar treba da bude slika muslimana, Bošnjaka i Albanaca.

Srdanović je posebno istakao: „Nekome nije u interesu da budemo zajedno, da budemo složni, da budemo jaki, organizovani… Zato vas pozivam da ne dozvolimo da nas bilo ko razdvaja i dijeli, naglasio je on!

Prisutnima se obratio i predstavnik bošnjačke omladine Muhamed Zekić koji je na sve prisutne ostavio snažan utisak. Omladinac Zekić je između ostaloga rekao: – Kada ste vi stariji odlučili da izgradite džamiju i centar, tačno je da ste to uradili u ime Allaha dž.š., ali ste uradili radi vaše djece, radi nas mladih da imamo svoj centar okupljanja i da ne budemo na udaru raznih faktora.

Nakon sprovedenog procesa izbora novih članova i predstavnika Odbora, Muharem Purišić, predsjednik Izborne komisije je pročitao imena članovi novog Odbora koji će voditi Islamsku zajednicu & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku u naredne dvije godine, to su:

 1. Smajle Srdanović,
 2. Kemal Hot,
 3. h. Esmir Bektešević, I
 4. smet Pjetrović,
 5. h. dr. Mersim Ziljkić,
 6. Ujkan Todić,
 7. Fadil Radončić,
 8. Nazmo Mujević,
 9. Mirsad Klapija,
 10. Ragip Čekić, i
 11. hafiz Hako ef. Omeragić.

680_Bosnjacki_centar_Izborna_Skupstina_IZPGNY_24_okt_2015c 680_Bosnjacki_centar_Izborna_Skupstina_IZPGNY_24_okt_2015a 300_Bosnjacki_centar_Izborna_Skupstina_IZPGNY_24_okt_2015h 300_Bosnjacki_centar_Izborna_Skupstina_IZPGNY_24_okt_2015g 300_Bosnjacki_centar_Izborna_Skupstina_IZPGNY_24_okt_2015eZekic 680_Bosnjacki_centar_Izborna_Skupstina_IZPGNY_24_okt_2015i

Izvor: Bosnjaci.net