Delegacija Islamske zajednica na čelu sa Reisu-l-ulemom završila posjetu Skandinaviji

5U ponedjeljak 26. 10. 2015. godine Reisu-l-ulema IZ-e u BiH sa svojom delegacijom posjetio je poglavara norveške crkve, njenu eminenciju Helga Haugland Byfuglien u nihovom sjedištu u Oslu.

U prijatnoj atmosferi Reisu-l-ulema se najprije zahvalio na prijemu kao i na podršci koju Crkva pruža Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj. Reisu-l-ulema je također naglasio da naš narod nije svojom voljom došao u Norvešku ali gdje god oni odu sa sobom ponesu svoju vjeru i tradiciju. Također se zahvalio što je poglavarka dolazila u Srebrenicu na obilježavanje 20 godine od genocida u 11. jula ove godine, što će istinski doprinijeti daljem razvoju međureligijskog dijaloga, a također će potaći i druge da dođu u Srebrenicu sa ovih prostora. Predsjednik Sabora IZ-e u BiH je dodao da je bosanska tradicija ona koja spaja ljude ovdje u Norveškoj a nikako ne razjedinjuje. Na kraju, Reisu-l-ulema je pozvao pogalvarku da dođe u  posjetu IZ-u u BiH.

Nakon sastanka sa pogalvarkom Norveške crkve, delegacija se uputila u Vladu Norveške gdje su imali sastanak u Kabinetu premijera sa šefom kabineta i ministrom za EEA/EU poslove gospodinom Vidarom Helgesenom, sa kojim su razgovarali, prije svega o životu i integraciji Bošnjaka u norveško društvo, pri čemu su se obje strane složile da su Bošnjaci najbolje integriran narod u Norveškoj. To će pomoći Norveškoj u novom valu izbjeglica sa Bliskog Istoka, jer su Bošnjaci prije svega muslimani, a imami govore i arapski jezik, te bi mogli pomoći i izbjeglicama i Vladi u boljoj komunikaciji i razumijevanju, kazao je g. Helgesen. On je također naglasio da je islam evropska religija a ne samo religija arapa. Reisu-l-ulema se zahvalio na ovim riječima te je svakako ponudio pomoć Norveškoj u okviru mogućnosti Islamske zajednice. Predsjednik Sabora Hasan Čengić se također zahvalio Vladi Norveške na svoj pomoći koju je pružila i koju pruža BiH i našem narodu u Norveškoj. Naš narod može pomoći Norveškoj kada su u pitanju izbjeglice sa Bliskog istoka, pogotovo u razmjeni iskustava jer su i oni bili izbjeglice, a što zajedničkim djelovanjem može voditi samo ka progresu, naglasio je Hasan Čengić.

Zadnji u nizu sastanaka delegacije Reisu-l-uleme u Norveškoj, svakako je bio rezervisan za Ambasadu Bosne i Hercegovine u Norveškoj, gdje ih je primio Ambasador NJ.E. Emir Poljo. Reisu-l-ulema je nakon zahvale za odvojeno vrijeme upoznao ambasadora o aktivnostima koje je imao u Švedskoj i Norveškoj kao i razgovorima koje je vodio u Švedskoj i Norveškoj crkvi, ambasadi BiH u Švedskoj te Vladi Norveške. Potom je ambasador Poljo upoznao delegaciju o aktivnostima ambasade kao i naporima koje ulažu na  polju ekonomske saradnje sa Norveškom.
64 3 2 1