Obrazovne ustanove Islamske zajednice napreduju

 

SONY DSC

Fakultet za islamske studije, Medresa „Gazi Isa-beg“ i Škola Kur'ana Časnog

Škola Kur'ana Časnog se pobrinula da muslimani Sandžaka sa velikom radošću dočekaju Novu 1437. hidžretsku godinu, uz vijest da je Sandžak u nastupajućoj godini bogatiji za osam hafiza Kur'ana – čuvara Allahove dž.š. časne riječi. Sjetimo se desetak godina unazad, ili manje, kada je Sandžak bio ostavljen bez hafiza duži, višedecensijski period. Ova ustanova je vratila Sandžaku bogatstvo koje ga je oduvijek krasilo.

 

Protekli mjesec oktobar – između dva broja – proteče u znaku velikih iskoraka i napredovanja obrazovnih ustanova Islamske zajednice.

Prvenstveno Medresa „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru napravila je veliki iskorak kada je u pitanju proširivanje svojih kapaciteta i otvaranje prema Bošnjacima u dijaspori. Otvoreno je prvo istureno odjeljenje izvan Sandžaka – u Evropi, u Austriji, u Beču. Odjeljenje ili Konsultativni centar za pohađanje vanredne nastave, gdje će naša bošnjačka omladina imati priliku pred kvalificiranim kadrom dva puta nedjeljno kroz višečasovnu nastavu pripremati predmete koji se po planu i programu pohađaju u Medresi „Gazi Isa-beg“ i iste polagati pred profesorima Medrese. Ovaj prvi iskorak naišao je na veliku dobrodošlicu i u prvom mahu prijavilo se skoro 30 učenika i učenica koje će pohađati ovaj tečaj. To najprije govori o priznavanju kvaliteta kojeg održava Medresa „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru.

Svečanoj promociji ovog projekta prisustvovali su i predstavnici političkog života Austrije te brojni ugledni Bošnjaci u tom gradu, a kako je sve izgledalo možete pročitati u rubrici Aktuelnosti na narednim stranicama Glas islama.

S druge strane, Škola Kur'ana Časnog se pobrinula da muslimani Sandžaka sa velikom radošću dočekaju Novu 1437. hidžretsku godinu, uz vijest da je Sandžak u nastupajućoj godini bogatiji za osam hafiza Kur'ana – čuvara Allahove dž.š. časne riječi. Sjetimo se desetak godina unazad, ili manje, kada je Sandžak bio ostavljen bez hafiza duži, višedecensijski period. Ova ustanova je vratila Sandžaku bogatstvo koje ga je oduvijek krasilo.

S treće strane, na temeljima visokog školstva u Sandžaku, Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, krajem mjeseca održana je naučna konferencija u organizaciji renomirane islamske organizacije ISESCO, gdje su eminentni stručnjaci govorili na temu obrazovanja, tačnije O kognitivnom razvoju i njegovoj ulozi u unapređenju obrazovanja i naučnih metoda istraživanja u islamskim znanostima. Na konferenciji je potpisan sporazum o saradnji sa ovom organizacijom, kao i sa Centrom za islamske znanosti u Beču sa kojima će Fakultet za islamske studije u narednom periodu imati značajnu saradnju na polju razmjene studenata i profesorskog kadra.

Naredni mjesec očekujemo pripremajući se za 20. novembar – Dan Sandžaka. Ovaj dan je proglašen za zvanični blagdan Bošnjaka u Srbiji. Na ovaj dan je 1943. godine u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS.

U tom smislu, redakcija Glasa islama želi Vam čestitati DAN SANDŽAKA.

 

Antrfile: NACIONALNI KALENDAR – NOVEMBAR

  1. novembar – Četnički napadi na Novi Pazar koji su trajali mjesec dana (04.11.1941.)
  2. novembar – Smrt akademika Huseina Bašića (1938-2007)
  3. novembar – Pad Nikšićke kapetanije (1877)
  4. novembar – Smrt bošnjačkog pisca Alije Nametka (1906-1987)
  5. novembar – Smrt jednog od najvećih bošnjačkih intelektualaca XX vijeka Alije Isakovića (1932-1997)
  6. novembar – Osnivanje Internacionalne humanitarne organizacije IHO koja je prerasla u CHR „Hajrat“ (08.11.1995.)
  7. novembar – Genocid u Šahovićima (10.11.1924.)

U noći između 9. i 10. novembara 1924. godine na najsvirepiji način ubijeno je i poklano između 600 i 750 nevinih Bošnjaka u Šahovićima kod Bijelog Polja.

  1. novembar – Napad na Altun alem džamiju (16.11.2007.)

Vjernici i službenici Islamske zajednice u Srbiji uspjeli su da odbrane Altun-alem džamiju od sprege pripadnika paravjerske tvorevine, kriminalaca i organa općinske vlasti. Tom prilikom su povrijeđena četvorica službenika Islamske zajednice, a jedan je ranjen vatrenim oružjem.

  1. novembar – Dan Sandžaka

Ovaj dan je proglašen za zvanični blagdan Bošnjaka u Srbiji. Na ovaj dan je 1943. godine u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS.

(Glas islama 270, Naše vidjenje, strana 3)