Seminar: Zekat – ibadet koji čuva i razvija pojedinca i zajednicu

zekatPod ovim naslovom je u Sarajevu, 12. novembra, 2015. godine održan jednodnevni seminar u organizaciji Ureda za zekat, a uz podršku Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Pored muftija, glavnih imama i imama iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka, seminaru su prisustvovali i uposlenici Islamske zajednice koji rade na polju prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice. Kao predavači su pored domaćih izlagača bili predstavnici agencija za prikupljanje zekata u Maleziji i Indoneziji.

Zekat važna institucija

Seminar je počeo učenjem Kur'ana, a odlomke je proučio hafiz Hamza Lavić. Nakon toga je prisutnima dobrodošlicu i osnovne informacije o seminaru uputio rukovodilac Ureda za zekat mr. Elnur Salihović. On je prisutne upoznao sa programom seminara koji je podjeljen u dva dijela. U prvom dijelu, koji je imao međunarodni karakter prezentacije su imali gosti, a bile su vezane za organizaciju medadžmenta zekata i uspješne prakse u Maleziji i Indoneziji, te po pitanju međunarodnih standarda na globalnom nivou vezanih za zekat menadžment. U drugom dijelu seminara prezentacije su imali domaći predavači sa domaćom tematikom. Mr. Salihović je izrazio očekivanje da će svi učesnici seminara nešto korisno naučiti, te da će uzeti aktivno učešće u diskusijama kao najvažnijem dijelu seminara. Zatim je prisutne poselamio i svojim obraćanjem seminar otvorio zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić. On je svoj govor započeo citiranjem poznatog hadisa koji govori o pet temelja islama. “Hadis koji sam citirao govori o pet najvažnijih stvari na kojima se temelji život muslimana od njegove punoljetnosti do kraja života. Za nas bosanskohercegovačke muslimane i za Islamsku zajednicu posebno je veoma važno ove tri institucije koje su saživjele i o kojima se brine Islamska zajednica i o kojima je donijela fetve i ima svoje ustavne odluke,” kazao je Smajić navodeći u tom kontekstu prikupljanje zekata u bejtu-l-mal Islamske zajednice, zatim organizaciju hadža kao farza, te organizaciju kurbana kao vadžiba. On je napomenuo kako je u početnim fazama bilo izvjesnih problema oko privhaćanja ovih akcija, ali su one zaživjele među muslimanima. Ipak, upozorio je, unatoč svemu tome, i dalje postoje pojedinci i institucije koje ignorirajući Islamsku zajednicu ustrajavaju na organiziranju ovih akcija. U tom kontekstu on je spomenuo prikupljanje zekata od strane “hizmetovaca”, te organiziranje akcije kurbana od strane humanitarne organizacije Merhamet. Zamjenik reisu-l-uleme se zahvalio Uredu za zekat na organiziranju ovog seminara i izrazio nadu da će ovi skupovi pomoći boljoj organizaciji ovih akcija, te zamolio braću iz Malezije i Indonezije da pomognu Islamskoj zajednici u organiziranju ovih akcija, te u projektima koje ona sprovodi.

Gosti iz Malezije i Indonezije

U ime gostiju se obratio Datuk Hadži Che Mat Che Ali, predsjednik Uprave PPZ-a – Centra za prikupljanje zekata iz Kuala Lupura. On se zahvalio Islamskoj zajednici na pozivu, te kazao kako zekat može biti rješenje za mnoge probleme koji danas pogađaju muslimanski svijet. Dodao je kako je saradnja PPZ-a i Ureda za zekat Islamske zajednice uspostavljena 2012. godine i kako se uspješno odvija, a u tome se posebno zahvalio mr. Elnuru Salihoviću.

Prvu prezentaciju o zekatu u Indoneziji i suštinskim principima zekat menadžmenta na globalnom planu održao je dr. Irfan Syauqi Beik, direktor Centra za islamsko poslovanje i ekonomske studije Univerziteta Bogor iz Indonezije. Uz historijski presjek o razvoju institucionalnog prikupljanja zekata dr. Beik je prisutne upoznao kako u najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi Indoneziji postoje dvije vrste institucija za prikupljanje zekata, vladine i privatne institucije, ali da je najviša institucija “Nacionalna uprava za zekat” ta koja koordinira svim zekatskim institucijama, a osnovana je predsjedničkim dekretom 2001. godine. Ono što je interesantno iz prezentacije dr. Beika jeste da se za 13 godina institucionalnog rada prihod od zekata sa 6.84 miliona dolara povećao na 330 milona koliko je iznosio u 2014. godini, skoro pedeset puta. Prihodi zekata se u Indoneziji koriste za pružanje usluga i pomoći onima koji imaju pravo na zekat, zatim za razvoj zajednice, zdravstvenih usluga, stjecišta za siročad i napuštenu djecu, te za poseban program mikrofinansiranja BAZNAS. Također sredstva zekata se koriste za školovanje islamskog kadra kao i za održavanje fonda za hitne slučajeve prilikom prirodnih nepogoda.

Zekat između prakse i teorije

O uspješnim praksama u promociji i prikupljanju zekata u Maleziji kao i o preduslovima za razvoj međunarodnog standarda za zekat prezentaciju je prisutnima održao Amran Hazali, direktor Ureda za međunarodne odnose PPZ-a iz Kuala Lumpura. Predstavivši kompleksnu strukturu Malezije kao višenacionalne i višedržavne zajednice, Hazali je skicirao sistem prikupljanja, koordinacije i raspodjele zekata u ovoj zemlji koji se, prema ocjenama stručnajka, danas smatra najrazvijenijim u muslimanskom svijetu. Rad ove institucije danas se zasniva na poštovanju, povjerenju, odgovornosti, transparentnosti, bratskom raspoloženju, te efikasnosti i saosjećajnosti. Zekat je u modelu PPZ-a ušao u sve pore Malezijskog života, od njega korist ima čitavo društvo i zajednica, a način njegovog prikupljanja i distribucije doveden je u sklad sa savremenim životom.

konferencija

U drugom dijelu seminara koga je moderirao Remzija-ef. Pitić, muftija goraždanski o zekatu kao institucionalnom ibadetu govorio je mr. Nusret-ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove koja je dala ključnu podršku za organiziranje ovog seminara. Rukovodilac Ureda za zekat mr. Salihović je govorio o modelima organizacije prikupljanja i raspodjele zekata u svijetu sa osvrtom na sistem koji djeluje u Bosni i Hercegovini. Direktor uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Zejnil Rebihić je govorio o zekatu kao potencijalu razvoja Islamske zajednice, a mr. Sulejman-ef. Čeliković je imao izlaganje na temu “Faktori motivacije za rad na promociji i prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra”. Najvažniji dio seminara bile su diskusije i pitanja u kojima su učešće uzeli glavni imami Islamske zajednice koji su u našem slučaju najvažniji i ključni element cjelokupne akcije zekata i sadekatu-l-fitra. Oni su svoju praksu i ono s čim se susreću na terenu suočili sa teorijom, a sve u cilju pronalaska najboljih rješenja za unapređenje jedne od najvažnijih institucija islama i djelovanja Islamske zajednice.

(preporod.com)