Mersada Nurrudina Agović stekla zvanje doktor teologije

41Danas je na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru poseban dan. Jedan od najvećih boraca za prava Bošnjaka na našim prostorima, bošnjačka heroina, kako je nazvaše, Mersada Nurrudina Agović danas je odbranila doktorsku disertaciju na temu: „ Islamska kultura na području Sandžaka od dolaska Osmanlija do kraja 16. stoljeća“ i tako stekla zvanje doktor teologije.

Tročlanu komisiju činili su: muftija dr. Mevlud ef. Dudić, kao mentor, prof. dr. Džemil Bektović, kao predsjednik komisije i akademik Fehim Husković kao član komisije. Ono što je Nuruddina prezentirala kod svih prisutnih izazvalo je ogromno odušvljenje. Raskošna doktorska disertacija koja ima preko 500 stranica, prema riječima predsjednika komisije postaće kamen temeljac bošnjačke tradicije i kulture na Sandžaku.

Akademik Fehim Husković ističe da će ovaj rad probuditi uspavane Bošnjake, jer se poslije ove doktorske disertacije više nema potrebe nikome objašnjavati ko su oni i od kad datira njihova tadicija, jezik i kultura.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić, kao mentor ovog rada ističe da je za njega ovo veliki ponos, te da ga najviše raduje to što konačno mi o sebi pišemo, jer su do sada uglavnom drugi pisali o nama.

Skromna heroina Nuruddina, pod utiscima svega što se dogodilo na današnji, za nju jedan od najbitnijih dana u životu, bila je kratka, ali je poslala jednu jako bitnu poruku Bošnjacima.

Ovo je još jedan od dokaza da je Internacionalni univerzitet rado prihvaćen kako u našoj, tako i drugim državama svijeta. Ono što se na njemu svakodnevno demonstrira, a tiče se obrazovanja i kadrova koji iz njega izlaze, svjedoči o tome da je kroz sve godine postojanja bio i ostao sunce znanja.

H.Škrijelj

123