Muftija Dudić: „U Srbiji većina paradžemata djeluje pod nadzorom Adema Zilkića“

DUDIC

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović zatražio je od muftija i glavnih imama, na području svih muftiluka u BiH, da obave razgovore sa predstavnicima i organizatorima ovih paradžemata i pozovu ih da se uključe u područne džemate koji djeluju u okviru organizacione strukture Islamske zajednice, a da zatvore objekte u kojima se nelegalno organiziraju vjerski obredi koje ne predvode legalni i legitimni vjerski autoriteti dekretirani od strane Islamske zajednice.

U izjavi za „Novosti“ predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić govorio je o pozivu kojeg je Reisu-l-ulema uputio muftijama, o čemu će se detaljnije raspravljati na najavljenom sastanku u Travniku, nakon čega će imati detaljnija uputstva.

On kaže da u Srbiji postoje paradžemati, a većinu njih okuplja tzv. „Islamska zajednica Srbije“ na čelu sa Ademom Zilkićem. Radi se o nevladinim i humanitarnim organizacijama koje se bave vjerskim djelatnostima.

„Ima i kod nas paradžemata koje nanose štetu islamu. Ukazivali smo na to i ranije. Tražili smo od države da onemogući rad raznih organizacija i udruženja koja se bave vjerskim aktivnostima, međutim nisu nas htjeli poslušati.“ – naglašava muftija Dudić.

U Sandžaku je doskora bila aktualna izgradnja džamija donacijama iz Kuvajta i iz drugih islamskih zemalja, koje je Mešihat kvalificirao mesdžidu-d-dirar – džamijama razjedinjavanja, tj. džamijama koje ne služe prvenstvenoj ulozi okupljanja džemata, i naglašavaju da se njihovom izgradnjom pere novac i zloupotrebljavaju donacije.

(SANA)