U Prijepolju obilježena godišnjica otmice u Štrpcima

7_resize

Danas je u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice u saradnji sa Islamskom zajednicom i pod pokroviteljstvom Bošnjačkog nacionalnog vijeća obilježena 23-godišnjica od otmice u Štrpcima.

Svečanoj komemoraciji prisustvovale su, pored organizatora Islamske zajednice i Bošnjačke kulturne zajednice, delegacije političkih partija BDZ, SDA, LDP i PSS kao i delegacija BNV.

Na početku se u ime organizatora obratio Samir Tandir, koji se zahvalio prisutnim delegacijama, porodicama žrtava i svim savjesnim građanima na odazivu.

„Ovogodišnju komemoraciju dočekujemo u malo drugačijem ambijentu nego inače, jer su tužilaštva Bosne i Srbije uhapsila petnaestak zločinaca. Sada su na redu sudovi od kojih očekujemo potpunu ažurnost.“ – kazao je Tandir, dodavši da očekuje od Vlade i nadležnih organa da privedu, procesuiraju i kazne zločince, žrtvama priznaju status civilnih žrtava rata, a porodicama materijalno repariraju gubitke.

„Znamo da je politički i policijski vrh Srbije znao sve o planiranom zločinu i nije učinio ništa da spriječi zločin. Ako je Aušvic simbol holokausta, Srebrenica simbol genocida, onda su Štrpci simbol stradanja Bošnjaka Sandžaka.“ – zaključio je Tandir.

Prisutnima se obratio i izaslanik predsjednika LDP-a Čedomira Jovnanovića, internacionalni sekretar Miloš Kuzmanović, koji je prenio izvinjenje Jovanovića koji je bio spriječen da bude u Prijepolju ove godine, pročitavši njegovo pismo.

Na skupu su pročitani i zaključci Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji su jednoglasno donijeti na posebnoj sjednici BNV povodom 23 godišnjice Otmice u Štrpcima jučer u Novom Pazaru.

Na kraju se obratio čovjek koji svake godine neizostavno dolazi 27. februara u Prijepolje na komemorativnu akademiju „Štrpci bez mezara“ od početka organiziranja, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

On je kazao da je danas u Prijepolju kao i prethodnih godina kako bi pokazao svoju borbu protiv zla i da neće nikada odustati od pravde i prava za žrtve u Štrpcima i svih ostalih zločina.

„Njihovo pravo je da zločin bude osuđen i kažnjen. Ali suštinski problem jeste javno distanciranje od zločina. Na žalost i 23 godine nakon zločina nema javnog distanciranja državnih organa. Loša je poruka što nema ovdje danas među nama predstavnika Vlade Republike Srbije. To je propust koji nisu smjeli dopustiti.“ – poručio je muftija istakavši da je pravo žrtava je da budu proglašene civilnim žrtvama rata, a pravo porodica je pravo na materijalnu reparaciju.

„A obeveza svih nas, pogotovo na odgovornim pozicijama, jeste da to pravo upriliče. Jer samo zločin koji se sankcionise on se drži pod kontrolu. Zlo se ne može uništiti, ali se može držati pod kontrolu. A to je obaveza državnih institucija.“ – kazao je muftija Zukorlić.

Nakon akademije, upriličen je mimohod šutnje od Doma kulture do spomenika u Šarampovu, sa zastajanjem ispred zgrade Općine u Prijepolju i zgrade općinskog Suda.

Dovu je kod spomen obilježja proučio direktor Medrese Rešad-ef. Plojović.

1_resize4_resize5_resize6_resize7_resize7c11c353b458cfd495eb7836e326a6166a68b021bfa574fe5e1243ce6d6a0992_resize8_resize9_resize10_resize11_resize12_resize13_resize14_resize15_resize16_resize17_resize18_resize

SANA