Druga večer Manifestacije „Dani Bošnjaka u Austriji“

Druga večer Manifestacije  “Dani Bošnjaka u Austriji” otpočela je zvucima sevdaha, koju je otvorio Hamza Škrijelj sevdalinkama “U Stambolu na Bosforu” i “Ne klepeći nanulama”.

U nastavku sevdalinkama “Moj dilbere” i “Alipašin izvor” predstavio se izvođač sevdaha Meki Ajdinović.

Aplauzi i zadovoljstvo publike svjedoče uspjehu ove, sada već tradicionalne manifestacije.

Kulturno-umjetničko društvo IKI Wien predstavio se tradicionalnim bošnjačkim igrama.

Poseban gost večeri bilo je KUD „Divanhana“ iz Klagenfurta. Sevdalinkom “Kiša pada, trava raste” članica ovog KUD-a Azra Hajrudinović uljepšala je ambijent večeri bošnjačke kulture u prijestolnici Austrije, a nakon nje su članovi folklora “Mozaikom Bosne” pokupili simpatije publike.

Kako je ovo kulturno-tradicionalna manifestacija, tu su i predstavnici KUD „Amber“ iz komšijskog grada St. Pöltena, još jedni čuvari tradicije koji su nizom igara pokazali svim prisutnima šta znaju. Gromoglasni aplauzi prisutnih svjedoče njihovom kvalitetu koji gaje dugi niz godina.

Prisutnima se obratio jedan od organizatora, Ismet Mehmedović, koji se zahvalio svim prisutnima i istakao da su velike blagodati ustanove Bošnjaka koje postoje u Beču te ne dozvoljavaju da se vjera, tradicija i bošnjaštvo zaborave na ovim prostorima.

Prisutnima se obratio i predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithat ef. Mujović koji je istakao svoje zadovoljstvo što iz godine u godinu sve više Bošnjaka uviđa važnost vjere i tradicije.

Radostan što su Bošnjaci sa svih strana Austrije, a i iz Sandžaka i Bosne, došli da uveličaju skup, Mithat-efendija se zahvalio svima i uputio dovu Uzvišenom Gospodaru da podari svako dobro čuvarima vjere i tradicije.

Poseban gost i ove večeri bio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Muftija Dudić je na samom početku uručio zahvalnicu ispred Mešihata IZ-e u Srbiji prof. Mithat ef.

Mujoviću za sve što je Islamski kulturni centar u Beču učinio u prethodnim godinama.

Predsjednik Mešihata je ovom prilikom istakao značaj očuvanja tradicije. “Bošnjaci trebaju da imaju i svoju nošnju i folklor, trebaju čuvati duhovnost kroz ilahije i kaside, kroz sevdalinke, jer je to naše” – ističe muftija dr. Dudić.

Svoje obraćanje završio je dovom Uzvišenom Gospodaru da ovaj skup obaspe bereketom te da svim istinskim čuvarima vjere i tradicije podari svaki hair u životu.

Podijum su preuzeli izvođači sevdaha, a po svojoj tradiciji Bošnjaci su nastavili sa merakom.

govori (1) govori (2) govori (3) govori (4) govori (5)

publika (1) publika (2) publika (3) publika (4) publika (5) publika (6)

folklor (1) folklor (2) folklor (3)

SANA – Hamza Škrijelj