Muftija Muamer ef. Zukorlić podnio ostavku na funkciju muftije sandžačkog

IMG_1580Na danas (14.03.2016. godine) održanoj vanrednoj sjednici Mešihata IZ-e u Srbiji dosadašnji muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić podnio ostavku na tu funkciju, zbog kako navodi bojazni da bi njegov politički angažman negativno uticao na Islamsku zajednicu.

“Moja odluka je donešena, prevashodno sa namjerom da  konačno stavim tačku na pokušajima da se moj ulazak u politiku iskoristi protiv Islamske zajednice, odnosno na njenu štetu“- ističe Zukorlić.

Prije odluke za povlačenje sa funkcije muftije sandžačkog Zukorlić kaže da je imao sastanak sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem u Sarajevu i da se nakon konsultacije sa njim odlučio na ovaj korak.

„Želio sam da potpuno podvučem crtu između onoga što su moje bile dosadašnje vjerske aktivnosti na poziciji muftije i onoga što već jesu i što će biti političke aktivnosti kao nosioca liste „“Muamer Zukorlić Za pomirenje„ Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka.“

Zukorlić se zahvalio svima onima koji su mu u proteklom periodu pružali podršku u radu :

„U tom pogledu želim se zahvaliti svim članovima Mešihata na punom razumijevanju, svim saradnicima u Mešihatu, Muftijstvu, svim upošljenicima Islamske zajednice  i svima onima koji su bili vezani za Islamsku zajednicu koji su pomagali da  protekle 23 godine obavljam veoma važne poslove u IZ-i“ – ističe Zukorlić.

Na istoj sjednici Mešihat je donio odluku o imenovanju dosadašnjeg Muftije na radno mjesto savjetnika u Mešihatu.

Svoju odluku o ostavci muftija Zukorlić obrazložio je tvrdnjom da ne želi ni na koji način dopustiti da se njegov politički angažman negativno odrazi ili zloupotrijebi na štetu Islamske zajednice, kao i da se odlučio na ovaj korak zbog nedvosmislenog opredjeljenja da se njegova buduća politička aktivnost jasno razdvoji od dosadašnje vjerske uloge te da je ovu odluku donio nakon konsultacija sa reisu-l-ulemom u Sarajevu.

Na najodgovornijim funkcijama u Islamskoj zajednici Muamer ef. Zukorlić proveo je 23 godine, sa ličnim angažmanom i postignutim rezultatima ova Islamska zajednica dostigla je nivo kakav bi željele mnoge druge zajednice na Balkanu i šire.

SANA- A. Šabotić