Hajrat poziva-Pomozimo samohrana majka sa osmoro djece živi u trošnoj kući bez struje i vode

CaptureHajrat u Borovićima iznad Kladnice. Samohrana majka s osmoro djece, odvojena od svijeta. Još jedan poziv za sve dobre ljude da pomognu. Što je prije moguće. 

Ni puta koji vodi do majke Elvire Čarkadžić, bez vode, a do prije neki dan ni struje nije bilo. Sama brine o osmoro djece. Oni koji idu u školu više ne idu nego što idu, jer je nemoguće.  Zimi zbog sniježnih nanosa, dana koji kratko traje, vjetra što bi i najsnažnije odnio. Oko njih nigdje nikog, nijedne kuće. Već sedam mjeseci, sama vodi svoju bitku. Hajrat donio namirnice, ali još mnogo, i to baš svega treba.

Majka Elvira nema ni kupatilo. Treba i ugrijati osmoro djece, i obući, i nahraniti, i školovati, i odgojiti.

Djeca opet skromna, a noge im i mokre i hladne. Odu po vodu, pa svako u malu ručicu po jedan kanister, da bude za taj dan. I na toliku muku – odgojeni, fini, pristojni.

Redovno ih obilazi imam iz Kladnice. Kaže, i ostali mještani bi rado, ali teško je do Elvire mada pomognu koliko mogu. Ipak, Elvirinim sinovima nije teško do džamije svakog petka na džumu.

Svi dobri ljudi koji žele ublažiti muku majke s osmoro djece, olakšati život mogu pozvati broj 063 740 3853.  Nijedna slika iz ove priče ne može prikazati muku i tugu. Ni dočarati vjetar koji samo, sve više, nanosi snijeg i mrak.

SANA