Uzor u svijetlim primjerima žene muslimanke

 

DZEMIL DESTANOVIC NOVA SLIKA Historija islama je puna priča o mnogim muslimankama ratnicama poput Husejbe r.a. (bitka na Uhudu 625. god.), Ummu Umere (bitka Ukraba 634. god.), El-Hansa (Bitka na Kadisijji 636. god.), Hind b. Utba i Huvejra r.a. (bitka na Jermuku 637 god.).

 

Kur’an se na više mjesta ženama obraća kao osobama od Allaha (s.w.t.) stvorenim, propisima zaduženim i onima koje su odgovorne za svoje moralne i društvene aktivnosti. Kur’an nas poučava da nijedna osoba neće nositi teret nijednog drugog pojedinca ili grupe.

,,Reci: “Zar da za Gospodara tražim nekog drugog osim Allaha, kad je On Gospodar svega?” Što god ko uradi, sebi uradi, i svaki grješnik će samo svoje breme nositi. Na kraju Gospodaru svome ćete se vratiti i On će vas o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti.“ (Al-An'am, 164.)

Kur’an poziva kako muškarce tako i žene da daju svoj doprinos u izgradnji etičkih i moralnih vrijednosti: čestitosti, plemenitosti, istinoljubivosti i strpljenja, kao pojedinci ili zajednica. U historiji islama žena je imala veoma značajnu ulogu u raznim poljima društvenog života, poput: odgoja, vjerskih nauka, ekonomije itd. Na primjer, Hatidža r.a., prva Poslanikova s.a.v.s. supruga, bila je poznata kao jedna od najboljih i najstručnijih osoba u trgovini tog vremena. U ratnim vremenima muslimanke su aktivno učestvovale u vojsci. Historija islama je puna priča o mnogim muslimankama ratnicama poput Husejbe r.a. (bitka na Uhudu 625. god.), Ummu Umere (bitka Ukraba 634. god.), El-Hansa (Bitka na Kadisijji, 636. god.), Hind b. Utba i Huvejra r.a. (bitka na Jermuku, 637. god.).

Žene su imale još veću ulogu u vjerskom poučavanju i edukaciji. Hazreti Aiša r.a. je bila od najvećih prenosilaca hadisa Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, poznata i po imenu „muftija žena“. Druga Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, supruga Hafsa r.a. bila je prvi čuvar originalnog Mushafa. Ona je bila dobar poznavalac Kur’ana Časnog. Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, kćerka hazreti Fatima r.a. također je bila veliki učenjak i učitelj islama.

Poznato je da su se prve muslimanke bavile i medicinom, posebno akušerstvom, poljoprivredom, pjesništvom i svim drugim oblastima života. Također, historija bilježi doprinose kasnijih generacija muslimanki: Rabija el-Adevija (umrla 801. god.) je bila veoma poznata kao pobožnjak i učenjak, Sejjida Nefisa (umrla 824. god.) – Poslanikov, sallallahu alejhi ve sellem, ženski potomak, bila je veoma ugledna zbog svog znanja i pobožnosti; kćerka Ebu Alija ed-Dekkaka je bila šejh u hadisu i veoma pobožna muslimanka; Hatidža b. Muhammed (umrla 1389. god.); B. Hatun (umrla 1391. god.), Hadidža bint Ali (umrla 1468. god.) koje su bile istaknuti učenjaci hadisa, itd.

Draga i plemenita sestro u islamu, ne zaboravi ove i mnoge druge primjere uzoritih muslimanki prije tebe! Pođi i ti putem nauke, lijepog odgoja, čednosti i stida. Ne dozvoli da ovi moderni trendovi utiču na tebe više nego je to potrebno. Povedi računa o svom hidžabu, o svom ahlaku i odgoju! Ne dozvoli da zbog nekog tvog postupka neko kaže: „Pogledaj ove pokrivene, pogledaj ovu sa mahramom“ i slično.

Kaže Uzvišeni: „A onaj ko se Allahu i Poslaniku Njegovu bude pokoravao – postići će ono što bude želio.“  (El-Ahzab, 71)

Sestro vjernice, ti kojoj je Allah (s.w.t.) podario blagodat zdravlja, blagodat vjere islama, zahvaljuj Uzvišenom Allahu, nastoj Mu se približiti i biti Mu pokorna, jer je u pokornosti Njemu sreća i ovoga i onoga svijeta, a bliskost sa Njim Uzvišenim je veličina i ponos i na dunjaluku i na Ahiretu. O ti koja si odabrala put islama i Upute, nemoj lahko pasti na podvale šejtana u vidu ljudi koji ti nameću svoj stil u tvojoj nošnji. Danas ti još nude koliko-toliko odjeću koja sliči pravom hidžabu, sutra će već uvesti kao moderno da otkriješ dio vrata, kose…, da svoju suknju još malo skratiš, a svoju košulju još malo suziš.

Na kraju, možda i sama svojom rukom skineš u potpunosti svoju zaštitu i tako se baciš u propast. A zar postoji gora propast od poniženja na dunjaluku i džehennemske vatre na Ahiretu?! Čuvaj svoj hidžab, pazi na njega! On je tvoja čast, tvoj štit i tvoj pomagač na putu do Dženneta.

Svoj jezik čuvaj od ogovaranja (gibeta) i prenošenja tuđih riječi (nemimeta). Ova dva grijeha uništavaju dobra djela i proždiru nagradu pokornosti.

Kaže Uzvišeni: „… i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga – a vama je to odvratno.“  (El-Hudžurat, 49)

Izbjegavaj sijela i skupove na kojima se čine ovi grijesi i mnogo Allaha spominji i Kur’an uči, tako ćeš se sačuvati i zaštititi od tih stvari.

Svim srcem nastoj, Allah te čuvao, da se podučiš propisima svoje vjere i temeljima vjerovanja, čitaš korisne knjige, savjete i poslanice naših učenjaka i daija. Posjećuj predavanja i korisne skupove, jer ćeš na taj način postići Allahovo (s.w.t.) zadovoljstvo.

Sjeti se riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: „Ko bude krenuo putem traženja znanja, Allah će mu time olakšati put do Dženneta.“

Također, što više čitaj o životima dobrih i pobožnih žena iz prijašnjih generacija, žena čiji su životi veličanstveni uzori, jedinstveni primjeri i neponovljive priče. Uistinu su u tome važne životne lekcije i neprocjenjive pouke i poruke.

Allah neka te čuva i učini sretnom! A sretan završetak pripada samo bogobojaznima!

 (Glas islama 274, strana 17, Rubrika: Pouke, Autor: Džemil Destanović)