Svečano otvorena renovirana Stara novopazarska banja

IMG_1867

Pred više stotina građana Novog Pazara danas je otvorena potpuno renovirana Stara novopazarska banja. Prisutnima su se obratitili predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić i doskorašnji muftija sandzački Muamer ef. Zukorlić.

U svom obraćanju Zukorlić se zahvalio Allahu dz.š. što je omogućio renoviranje a potom  i otvaranje Stare banje, ističući zadovoljstvo što je jedan od  najstarijih vakufa obnovljen i vraćen narodu.

“Ovaj vakuf je jedan od naših simbola kulture i civilizacije. Banje su simbol kroz islamsku civilizaciju jer predstavljaju čišćenje. A čistoća je simbol islama. Zbog toga smo se toliko borili da se vakufi vrati Islamskoj zajednici jer vakufi su naš emanet, naša je dužnost da ih branimo ih i štitimo” rekao je Zukorlić.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u  Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić koji je rame uz rame sa Zukorlićem 23 godine radio i radi da Islamskoj zajednici budu vraćeni vakufi koji su joj oteti kaže da je ovo veliki dan ne samo za IZ več za sve ljude dobre volje.

“Punih 70 godina je ovo vakufsko dobro bilo oteto Islamskoj zajednici. Ja sam zahvalan Allahu što je nama pripala čast da posle 70 godina ponovo vraćamo banju njenom vlasniku a to je Islamska zajednica.  Tih 70 godina nama je ukradeno i zato ćemo tražiti odštetu” kaže muftija Dudić.

Predsjednik Mešihata je poručio da će svaki vakuf koji bio u posjedu Islamske zajednice biti vraćen i da će aktivno raditi na tome, takđer muftija Dudić najavio da će uskoro početi radovi na obnovi Hamam u centru grada.

Na kraju je direktor Medrese Rešad ef. Plojović proučio dovu za hairli početak rada.

SANA

IMG_1771IMG_1773
IMG_1768
IMG_1769

IMG_1810
IMG_1846IMG_1855
IMG_1877IMG_1892
IMG_1901IMG_1902