Predsjednik Mešihata primio američkog ambasadora

IMG_2371Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 07.04.2016. godine, primio je novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu njegovu ekselenciju Kajla Rendolfa Skata.

U jednočasovnom razgovoru bilo je riječi o ulozi i značaju Islamske zajednice u promovisanju dobra i mira, jer je riječ islam izvedenica iz arapske riječi selam, što znači mir i dobro, te da je njena uloga bila i ostat će promocija ovih pozitivnih vrijednosti.

Muftija Dudić je istakao da se kroz sistem odgojno-obrazovnih ustanova i džamija Islamska zajednica bavi pravilnim tumačenjem vjere, što je tradicija ovih prostora, ali da je uzrok zabrinutosti primjena dvojnih standarda od strane vlasti kroz tolerisanje postojanja paralelnih organizacija koje se bave vjerom iz ličnih koristi.

Predsjednik Mešihata je naglasio da na ovim prostorima nema radikalnih elemenata, a njihova eventualna pojava bila bi proizvod stanja u kome režim toleriše dvojne standarde, što kod drugih crkava i vjerskih zajednica nije slučaj.

Također, domaćin je američkog diplomatu upoznao sa činjenicom da su nezaposlenost i teška ekonomska situacija često razlog za devijantno razumijevanje vjere, kao i uzrok masovnog iseljavanja mladih ljudi iz Sandžaka.

Ambasador Skat je podržao muftiju Dudića u osudi terorističkih napada u Parizu, Briselu i drugim zapadnim gradovima. Muftija Dudić je također u daljem toku razgovora naglasio da se islamu ne može pripisati terorizam. 

Razgovarajući o predstojećim izborima, predsjednik Mešihata je istakao da je za Islamsku zajednicu najvažnije da oni proteknu u miru i korektnoj atmosferi, a ambasador Skat se s time saglasio i izrazio očekivanja da će izbori također biti demokratski i sprovedeni u atmosferi tolerancije.

Domaćin i gost su razgovarali o mogućnostima realizacije programa učenja engleskog jezika za učenike Medrese i studente Fakulteta za islamske studije, kao i o mogućnosti da ambasador Skat ili neko od njegovih saradnika održi predavanje polaznicima odgojno-obrazovnih ustanova Mešihata na temu vrijednosti i tekovina američkog društva.

 

                                                                                                               Informativna služba Mešihata

IMG_2345IMG_2355 IMG_2359 IMG_2365