Reisu-l-ulema u posjeti Egiptu

Sarajevo, 20. april 2016. (MINA) – Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović posjetio šejhu-l-Azhara dr. Ahmeda Tajjiba. Šejh Azhara, vrhovni vjerski autoritet Egipta, dr. Ahmed Tajjib je pozdravio reisu-l-ulemu i vrhovnog muftiju Bosne i Hercegovine Husein ef. kavazovića istakavši da je Bosna u srcu svakog muslimana, te da je Azhar u potpunosti spreman pružiti svaku vrstu vjerske i obrazovne podrške bosanskim muslimanima.

20 04 2016 01 reis posjeta azhar

Na sastanku je bilo govora o stipendijama za bosanske studente koji će nastaviti studirati na ovom najstarijem univerzitetu islamskog svijeta, kao i organiziranju stručnih seminara za imame i uposlenike Islamske zajednice u Kairu. Također, Reisu-l-ulema će se tokom svoje četverodnevne posjete Egiptu susreti i sa vrhovnim muftijom dr. Ševki Allamom, ministrom vakufa gosp. Muhammedom Muhtarom Džum'a, te sa predsjednikom Univerziteta El-Azhar dr. Ibrahimom Hudhudom.

Posjeta reisu-l-uleme Kavazovića Šejhu Azhara, kako navode egipatski mediji, za cilj ima jačanje odnosa ove dvije prijateljske zemlje, proširenje vjerske saradnje Islamske zajednice za vjerskim tijelima i obrazovnim institucijama Egipta, kao i sagledavanje zajedničkih potencijala u borbi protiv ekstremnih tumačenja i zloupotreba časne vjere islama.