Organizirana svečanost u povodu Isre i Mi'radža

a08c220990993cc63b5d27fef2378958e1edde814ea2366473e79a7e3183c127_fullMešihat islamske zajednice u Srbiji i Muftijstvo sandžačko- Medžlis Novi Pazar  organizirali su svečanost u džamiji Kuru češme u povodu obilježavanja Isre i Mi'radža. U svečanom programu učešće su uzeli hor novopazarskih imama učenjem ilahija i Kur'ana Časnog. Ovim povodom proučena je hatma a prisutnima se obratio  predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

 

Muftija dr. Dudić istakao zadovoljstvo i radost što prisustvuje jednom ovakvom skupu. On je dodao je ovo dan sjećanja na vakife a ujedno i miradžska noć, neminovno je da svako od prisutnih uzme pouku iz večerasnje prigode kao i same noći Miradža.

“Na nama je da činimo dovu uzvišenom Allahu dž.š. jer nikad ne znamo kad se dova prima” ističe dr. Dudić proučivši još jednu od nekoliko dova koje je učio i Poslanik a.s.

Pojašnjavajući hadis Muhammeda a.s. da je namaz miradž vjernika muftija Dudić kaže da se na sedži vjerniku otvaraju vrata Dženneta.

“Allah vas ne opterećuje onim sto ne možete da ponesete. Braćo i sestre, dajte sve od sebe a onda se oslonite na Allaha dž.š.” kaže muftija Dudić objašnjavajući da je tekbir himna muslimana te da na taj način veličaju Allaha.

Govoreći o vakufima, vakifima i sehidima muftija Dudić ističe da je muslimane na ovim prostorima Allah sačuvao baš sebebom šehida i vakifa tj. vakufa. Na kraju je proučena dova.

SANA

10

1 2 3 4 5 6 7