Održana svečana akademija Medrese Gazi Isa-beg u Rožajama

1Svečana akademija maturanata odjeljenje Ženske Medrese Gazi Isa-beg u Rožajama održana i u ovom gradu na jugu Sandžaka uz prisustvo predsjednika Mešihata IZ u Srbiji muftije dr. Mevluda ef. Dudića, direktora Medrese Rešada ef. Plojovića, hfz. Abdurahmana ef. Kujevića, potpredsjednika Općine Idriza Nurkovića, predsjednika BDZ u C.Gori Hazbije Kalača, te brojnih predstavnika vjerskog i kulturnog života, kao i prijatelja, roditelja i rodbine maturantica.

Nakon što su predstavljena imena maturantica, djeca iz vrtića “Reuda” pokazala šta su naučila u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi u Rožajama. Potom maturantice predstavile svoj rad u vannastavnim aktivnostima među kojima je posebno zapažen rad u Dramskoj sekciji.

Prisutnima se obratio direktor Medrese Rešad ef. Plojović.

– Časnijih i čistijih maturanata zasigurno nema, ljepših prosudite sami. Prije dvadesetak dana kada se razmišljalo kad zakazati Akademiju nije se s namjerom desilo da bude 11. maja na Dan bošnjacke zastave. Ništa se slučajno ne dešava na ovom svijetu. U Rožaju je Žensko odjeljenje otvoreno 2002. godine. Ovo je 11 put da se s maturanticama susrećemo ovdje. Boje zlatna, plava, zelena i bijela boje su naše sandzačke zastave, bajraka. Ni to nisam planirao, ali jesam posticao da se bas ove boje izaberu. Sad vidim i zbog čega. Naži bajraci predstavljaju nasu najbolju, najčasniju, najelitniju odgojno-obrazovnu ustanovu Medresu, kaže direktor ef. Plojović.

Nagrada “Uzorni roditelj” u Rožaju pripala Dautu Haliloviću čije je treće dijete završilo Medresu a jedna kćerka FIS u Novom Pazaru.

– Ovo je čast i radost, ali i tuga jer su sva već odrasla. Selamim sve prisutne, osoblje Medrese jer su hranili, pojili moju djecu i sto je najvažnije dali obrazovanje. Amanet svima da Medresu smatraju svojim majkom i nikad ne pomisle da je grde, kaže roditelj Halilović.

Pet stoljeća znanja, svjetla, prosperiteta i svakog dobra zaista je velika tradicija, istkao je u svom obraćanju hfz. Abdurahman ef. Kujević.

– Da je nečija škola ovoliko stara oni bi znali da je poštuju, ali valja to poštovanje proširiti na naš narod da bi što bolje funkcionirala. Medresa odgaja ljude koji kompletiraju svoju islamsku ličnost. Oni ne znaju škoditi nikome. Zahvalan sam rukovodstvu IZ koji su prvi saf i nisu nikad dozvolili da se kontinuitet prekine i onda kad je bilo najteže. Oni su uvijek pronalazili prave ljude iz južnog dijela Sandžaka da budu dio tih organa kako se ta vrpca nikad ne bi prekinula. I sad izrasta masa koja neće dozvoliti da se to uže prekine. Medresa u Rožajama je čvrsto sidro i pored agresije mi smo nastavili da postojimo baš zbog podrške Mešihata IZ, ali i povjerenja roditelja. U zadnje vrijeme govori se o nacionalnom i vjerekom identitetu. Želim da nikad ne zaboravimo da je bosanski jezik afirmiran  baš u klupama Gazi Isa-bega u vrijeme kad je na njenom čelu bio muftija Dudić, kaže hafiz Kujević izražavajuci nadu da će bosanski jezik i službeno biti uveden na ovom prostoru.

Izrazavajući zahvalnost Stvoritelju koji u mjesecu koji nagovještava dolazak najodabranijeg mjeseca Ramazana, obratio se predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

– Meni je lahko večeras ovdje jer smo mnogo lijepih stvari čuli. Kad smo 90-tih pričali o Medresi samo najhrabriji su slali djecu u tu školu.  Danas vise od hiljadu djece ponijelo je diplomu novopazarske Medrese i nema nijedne evropske države u kojoj njeni svršenici nisu autoriteti i to ne samo sa srednjom školom, već zahvaljujući dobro osmišljenom programu vrata su im otvorena širom svijeta. Izlila se Medresa iz svog korita, napravila je i podgoričku Medresu čiji je direktor nas svršenik. Naša deviza bila je i ostala da odgajamo ljude, a mnogo je prostora da niče još Medresa, kaže, između ostalog, muftija Dudić vjerujući da ćemo bez obzira na granice moći obilježavati posebne datume i događaje.

Muftija Dudić porucio hafizu Kujeviću da nije sam ovdje već da ima svoju braću koja će ga uvijek podržavati. Zahvalio i potpredsjedniku Općine za hrabrost da, kako kaže, bude sa svojim narodom u ovom posebnom danu kad se ispraća generacija maturanata i obilježava Dan bošnjačke zastave.

SANA – A. Sofić

IMG_3069 IMG_3079 IMG_3081 IMG_3087 IMG_3093 IMG_3103 IMG_3108 IMG_3129 IMG_3140 IMG_3153 IMG_3156 IMG_3169 IMG_3176 IMG_3183 IMG_3204 IMG_3244 IMG_3264 IMG_3266 IMG_3271 IMG_3275