Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo, 24. maj 2016. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na početku sjednice prisutni su se učenjem Fatihe prisjetili rahmetli Husein ef. Smajlović, bivšeg predsjednika Sabora i člana Ustavnog suda Islamske zajednice koji je prije nekoliko dana preselio na Ahiret.

U okviru današnje sjednice Rijaset je razmatrao i dao saglasnosti na niz prijedloga pravila među kojima su saglasnost na „Pravila škole“ Gazi Husrev-begove medrese te saglasnost na pravila o drugom ciklusu studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a data je i saglasnost za izmjenu osnivačkog akta medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom. Također razmatrani su prijedlozi Ureda za društvenu brigu za socijalna davanja i pomoć različitim ustanovama i pojedincima.

Na sjednici je usvojen zaključak da prije nastupajućeg mjeseca ramazana bude održana tematska sjednica Rijaseta na kojoj će biti razmatrani planovi ramazanskih aktivnosti organa i ustanova Islamske zajednice.

Na kraju treba dodati da su današnjoj sjednici prisustvovali direktori uprava Rijaseta, zatim rukovodioci ureda te direktori IC El-Kalem i Vakufske direkcije.