Ramazanske poruke muftija Mešihata IZ-e u Hrvatskoj i Njemačkoj

ramazan-cestitkaPovodom nastupanja mjeseca blagoslovlenog mjeseca ramazana, muftije mešihata Islasmke zajednice uputili su vjernicima ramazanske poruke koje ovom prilikom prenosimo.

Ramazanska poruka muftije Mešihata IZ u Hrvatskoj

muftija aziz hasanovicDraga braćo i sestre,

sa zalaskom sunca u nedjelju 5.6.2016. započinje najodabraniji mjesec za muslimane – ramazan, a prvi dan posta je u ponedjeljak. Znamo da se uz ramazan vežu posebnu aktivnosti koje ne nalazimo kao obavezu u drugim mjesecima među kojima se posebno izdvajaju post i dijeljenje imetka. Post u ramazanu sagorijeva želju za prohtjevom, požudom, zavisti, malodušnosti, škrtosti, umišljenosti te svemu onome što vodi grijehu. Tko iskreno pristupi i u skladu sa svojim mogućnostima iskoristi ovaj mubarek/blagoslovljeni mjesec osjetit će ljepotu vjere i njenih plodova koji se ogledaju u poboljšanju općeg stanja svakog pojedinca, kako psihičkog tako i fizičkog. Mjesec ramazan je prilika za svakog vjernika muslimana da se kroz ibadete i služenje približimo svome Gospodaru Allahu dž.š., a da se istovremeno udaljimo od svega što nas vodi u propast na ovome i na budućem svijetu. Druga obaveza koja je posebnost ovoga mjeseca je dijeljenje imetka koji je u našem posjedu. Zato dobro otvorimo oči i pogledajmo tko je u našoj okolini u nevolji i potrebi, pa mu pomozimo – dužni smo! U imanju svakog od nas je dio za onoga koji prosi i za onoga koji ne prosi pa se ne oglušimo nikada o Božju naredbu i ispunimo svoju obavezu zekata i sadekatu-l-fitra i molimo Allaha dž.š. da nas ne iskuša slabošću i neimaštinom kao što je one kojima je naša pomoć potrebna.

Ibadeti/bogoslužje su/je sastavni dio naših života kao i griješenje, samo što je razlika između njih da ovo drugo nikada ne smije biti namjerno. Čistoća naših nijjeta/namjera neka uvijek bude neupitna jer od nijjeta/namjere zavisi i valjanost naših djela. U svome odnosu prema bratu i sestri muslimanu i muslimanki kao i prema ljudima koji nas okružuju bez obzira na njihovu vjersku pripadnost uvijek budimo blagi i puni razumijevanja jer naša vjera nas tomu uči. Pokažimo da za vrijeme ramazana poste i naši jezici i naše oči i naše uši jer će sve odgovarati za ono što je počinjeno u životima našim. U ovoj godini obilježavamo 100. obljetnicu priznanja islama u Hrvatskoj. Cijelo stoljeće muslimani su kroz instituciju Islamske zajednice ugrađivali sebe, gradeći svoju zajednicu i svoje društvo, a taj emanet/povjerenje su prenijeli i na svakog od nas i mi smo dužni tim putem nastaviti.

Na kraju, upućujem molbu Uzvišenom Stvoritelju da na nas spusti svoju milost, oprost i da nas sačuva iskušenja koja nećemo moći podnijeti. Naš post i druge ibadete da primi i da Njegov oprost bude vodilja koja će nas bodriti u vrijeme iskušenja.

Ramazan šerif mubarek olsun!

muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata IZ u Hrvatskoj

 

Ramazanska poruka muftije IZ Bošnjaka u Njemačkoj

muftija paso ef feticPrvi teravih – namaz klanja se večeras, a prvi sehur i prvi dan posta (1437/2016) je u ponedjeljak, 6. juna. Ovaj  ramazan (1437/2016) ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je 5.jula.

Ramazan je najodabraniji je mjesec u godini, u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur'ana i noć Lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio povijest čovječanstva.

Ramazan je mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja,  klanjanja teravih-namaza, učenja Kur'ana, slušaja mukabele uz učenje i razumijevanje Kur'ana, organizovanja  zajedničkih iftara i sehura. Časni Poslanik a.s. opisao je ramazan ovim riječima; – O ljudi, prikučio vam se časni mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kome je noć Lejletu-l-kadr, koja je vrednija od hiljadu mjeseci. Allah vam je naredio da postite danju u ramazanu, a njegove noći da provodite u dobrovoljnom ibadetu. Ko obavi nafilu uz ramazan, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu, a ko obavi farz u ramazanu, kao da je obavio sedamdeset farzova izvan ramazana. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada je za strpljivost džen­net. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana, mjesec u kome se uve­ćavaju prihodi i opskrba vjernika. Uz ramazan posebno prakticirajte četiri stvari: dvije kojima ćete zadovoljiti svoga Stvoritelja i dvije bez kojih vi nikako ne možete. One kojima ćete zadovoljiti svoga Stvoritelja jesu stalno ponavljanje (učenje) kelimei­šehadeta i istigfara, a ono bez čega vi nikako ne možete jeste da molite Allaha za džennet i tražite spas od džehennema. Ko priredi iftar postaču, imat će za to nagradu kao da je roba oslobodio, i bit će mu oprošteni svi manji grijesi učinjeni prema Allahu, dž.š.

Poštovane vjernice i vjernici, budimo zahvalni Allahu Milostivom što nas je počastio da u zdravlju i rahatluku, miru i slobodi dočekamo i ovaj mubarek ramazan, te  što imamo priliku da uvećamo dobra djela i očistimo se od grijeha.  Neka bereket ramazanskih ibadeta obasja naša srca, osvijetli naše porodice i osnaži naše džemate. Budimo ustrajni u ibadetima i dovama našem Gospodaru. Neka u našim dovama budu svi oni kojima je potrebna pomoć; bolesni, nemoćni, gladni i oni koji su u strahu i žalosti.

Članovima Islamske zajednice bošnjaka u Njemačkoj, imamima i predsjednicima džemata, članovima Sabora i Mešihata, kao i svim muslimanima i muslimankama čestitam nastupajući ramazani-šerif.

Ramazan šerif mubarek olsun.

Pašo ef. Fetić, muftija IZ Bošnjaka u Njemačkoj