Bajramska poruka muftije dr. Mevlud ef. Dudića

IMG_5227Poštovana braćo i sestre

Večeras sa zalaskom sunca završava se Ramazan – mjesec posta, Kur'ana, zikra, dova, mukabela, noćnog namaza, zekata, sadekatu-l-fitra, sadake, lijepih druženja, iftara i sehura. Pred nama je Bajram – jedan od dva velika muslimanska blagdana. To su dani kojima se muslimani raduju, dani radosti i veselja. Zato podijelimo bajramske radosti sa svojim najmilijima, komšijama i prijateljima. Sjetimo se dovom naših umrlih.

 

Cijenjeni vjernici

Svijet je danas u teškoj krizi i njemu je potreban mir. Svakodnevno se ubijaju nedužni ljudi. Allah nas poziva da živimo u miru – selamu, u uređenom i sigurnom društvu, da „nered na Zemlji ne činimo“. Ali oni koji siju strah i ubijaju govore: „Mi samo red uspostavljamo.“

Islam je postavljen na četiri temelja: Prvi je adl – pravda, drugi je ihsan – dobročinstvo, treći je rahmet – milost i četvrti hikmet – mudrost. Nijedan od ovih temelja ne vodi niti poziva nasilju.

Kao što je svijetu potreban mir, nama je potrebno jedinstvo nastalo na takvaluku – bogobojaznosti, ihlasu – iskrenosti i adlu – pravdi. Međutim, jedinstvo na temeljima nifaka – licemjerstva, kizba – laži  i dirara – štete jeste jedinstvo fitne – smutnje, a kako Kur'an kaže: „Smutnja je gora od ubijanja.“

O problemima treba razgovarati, a adresa za razgovore i rješavanje problema je Mešihat. Od Vlade Republike Srbije tražimo da, poštujući Ustavom utvrđeni princip jednakosti, konačno stavi tačku na opstruiranje jedinstva Islamske zajednice, a od državnih organa Srbije da se uz saradnju i sa punim uvažavanjem odnose prema ovoj činjenici.

Allah garantuje da istina i pravda pobjeđuju i da će svako dobiti ono što je zaslužio.

 

Draga braćo i sestre

Neka nam ovi bajramski dani budu razlogom da na Zemlji zavlada mir, a među nama lijepa riječ; da svako radi savjesno i odgovorno svoj posao; da shvatimo da je formula uspjeha na ovom svijetu međusobno pomaganje u dobru.

U tom smislu, muslimanima u Sandžaku, Preševskoj dolini, Vojvodini, centralnoj Srbiji i bošnjačkoj dijaspori BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić