Centralna bajramska svečanost održana u Sinan-begovoj džamiji

8

Novi Pazar – Ovogodišnja centralna bajramska svečanost održana je u novootvorenoj Sinan begovoj džamiji.

Sabah namaz predvodio je mr. Enver ef. Omerović.

U iščekivanju Bajram namaza upriličen je prigodan program, koji se sastojao od učenja Kur'ana i ilahija i kasida. Njemu su se pridružili i prof. Muhedin ef. Latifović, kao i hafiz Sabahudin Jerebičanin.

Posljednju stranu sure Yasin proučio je direktor medrese “Gazi Isa-beg”, dr. Rešad ef. Plojović. Uz učenje tekbira svoj dio programa otpočeo je hor medrese “Gazi Isa-beg”.

Uz Ilahije “Kad tekbiri zažubore, Rejjan, Merhaba, Baščo bijela, Zvao bih te Gospodaru, Geldim sana”, prisutni su mogli uživati čekajući Bajram namaz.

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Muftija dr. Dudić je izlaganje počeo riječima Poslanika, s.a.w.s. govoreći o veličini Bajram namaza i Allahovom zadovoljstvu, koji ovim jutrom kruniše sve ramazanske ibadete vjernika.

“Živimo u vremenu kada su dobro i zlo pomiješani, ističe muftija dr. Dudić, dodajući da će Uzvišeni Gospodar na Sudnjem danu od nas tražiti samo dobra djela. Pravi, ispravan put je trnovit, ali je pun duhovnog viteštva, a za njega nas čeka vječna nagrada.” navodi muftija dr. Dudić.

Bajramska radost jutros je ispunila naše domove i avlije, naš plemeniti Sandžak, ali ne smijemo zaboraviti druge kojima ovo možda nisu radosni dani, dodaje muftija dr. Dudić.

Ako ova generacija ne ostavi duhovni miraz iza sebe, ostaje pitanje, kaže muftija dr. Dudić, šta će ostaviti generacije koje dolazi. Obaveza sviju nas je da vodimo računa sa kojeg se izvora napajamo, ističe predsjednik Mešihata.

“Islam je lahko razumljiva vjera, jedno od njenih temeljnih učenja je čitini dobro, a izbjegavati zlo i činjenje zuluma”, rekao je muftija dr. Dudić.

Biti strpljiv i praštati su plemenite osobine koje muslimani moraju imati, podsjeća muftija dr. Dudić. “Tamo gdje nema kajanja, nastupa šejtanovo carstvo oholosti.”

Muftija dr. Dudić podjestio je na dobročinstvo prema roditeljima, kao i na blagost prema komšijama.

Primljena dova spas je za sve nas, ističe Muftija. “Bože dragi budi sa nama, a ne protiv nas”, riječi su kojima je završio svoju bajramsku hutbu, mubareklišući pritom svim džematlijama Bajram.

Nakon bajramske hutbe dovu je proučio predsjednik Mešihata muftija dr. Dudić, nakon čega su se džematlije međusobno mubareklisale.

Centralnoj bajramskoj svečanosti pored džematlija, prisustvovali su brojni zvaničnici Mešihata IZ-e u Srbiji. Pored predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića, delegaciju su još činili i Narodni poslanik u Skupštini Srbije, gospodin Muamer Zukorlić, dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić, rektor Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Suad Bećirović, direktor Medrese Gazi Isa-beg u Novom Pazaru dr. Rešad ef. Plojović, te generalni sekretar Mešihata IZ-e u Srbiji Samir Škrijelj.

SANA – H.Š.1 2  4 5 6 7