Ramazanski Bajram Bošnjaka u Minhenu 2016. godine  pod motom “Svi zajedno”

09Dana, 05.07.2016.godine, koji je radost svim muslimanima i koji je kruna ramazanskog posta i ibadeta, okupili su se Bošnjaci Minhena, sada već četvrte godine zaredom, da obave bajram namaz, da se zajedno vesele, svoju sreću s drugima dijele i pokažu jos jednom vlastitim primjerom svoje zajedništvo, te budu primjer drugima kako prije svega muslimani, pa onda Bošnjaci mogu, žele i trebaju da budu jedinstveni i složni.

Dvorana je bila premalehna, Allahu dragom neka je hvala,da pimi sve koji su došli na namaz. Atmosfera je bila praznična, kakva i treba da bude, a na ljudima se očitovala radost koja se nije mogla sakriti. Održan je prigodan program sa učenjem ilahija,  Kur'ana Časnog i prigodnim predavanjem ovogodišnjeg bajramskog gosta prof. dr. Esmira Halilovića.

Pri obraćanju profesor nije krio svoje zadovoljstvo što je pozvan na ovakav skup i što vidi toliki broj muslimana Bošnjaka na jednom mjestu. Ovaj projekat zajedničkog klanjanja Bajrama nazvao je veoma pozitivnom primjerom djelovanja muslimana uputivši riječi hvale za  sve one koji su uložili svoj trud kako bi pomenuti projekat zaživio i istrajao, te kako ovo zajedništvo dobija još i posebnu važnost i vrijednost zbog toga što smo danas nažalost svjedoci razjedinjavanja muslimana diljem svijeta. Takodjer je pored ostalog, skrenuo pažnju i na blagodati koje nam je Allah dž.š. podario, od mogućnosti slobodnog prakticiranja naše vjere, pa sve do zdravlja koje uživamo.

Po završetku bajramske hutbe prisutni su   dijelili radost i osmjehe, te čestitali jedni drugima bajramske dane uz dovu Uzvišenom Gospodaru da primi njihove ibadete iz proteklog mjeseca ramazana i da ih učini boljim muslimanima, a samim tim i boljim ljudima. Bio je to još jedan uspješan i dobro organiziran projekat zajedničkog obavljanja bajram namaza u Minhenu, projekat sloge, ljubavi, zajedništva, učvršćivanja i povezivanja bošnjačkih muslimanskih zajednica.

 

Izet Bibić

15   100807