Saopštenje za javnost Medžlisa IZ-e  Novi Pazar

logo-iz-zeleni-600x300-1

Iznenađeni saopćenjem, tačnije zloupotrebom ljudske tragedije, od strane portala bliskog Rasimu Ljajiću i jedne od njemu bliskih fantomskih “humanitarnih” organizacija, gdje se tvrdi da su pomenuti organizirali dženazu i pomoć porodici iz Afganistana čije je maloljetno dijete tragično izgubilo život, a u cilju istine, želimo obavijestiti javnost o sljedećem.
Medžlis IZ-e Novi Pazar je  09.07.2016. godine organizirao dženazu i besplatno izvršio sve usluge: izlazak imama, gasal i opremanje umrle osobe u gasulhani džamije Hajrudin na Paricama, te klanjanje dženaze i ispraćaj merhuma do mezara. Dženazi namazu, pored članova porodice, prisustvovao je ko je želio od građana Novog Pazara. Također, nakon dženaze je roditeljima umrlog djeteta uručena novčana pomoć od strane Centra za humanitarni rad “Hajrat”, koju je predao dr. Rešad ef. Plojović u pratnji sekretara Hajrata Zuhdije ef. Zukorlića, nakon čega je dr. Plojović zamolio oca djeteta da prihvati da se njegova hanuma, koja je u drugom stanju, a vidno uznemirena i iznurena zbog svih događaja, posebno smrti svog maloljetnog sina, pregleda kod ginekologa kako se ne bi ugrozio život djeteta čije se rođenje očekuje, što je on na kraju prihvatio i zahvalio na pomoći koja mu je pružena od strane Islamske zajednice i džematlija koji su bili prisutni i željni da porodici olakšaju ovaj za njih teški trenutak i iskušenje.
Medžlis IZ-e osuđuje zloupotrebu ljudskih tragedija u cilju lične i partijske promocije i poziva da oni koji pomažu to čine iskreno, u ime Allaha, ne pripisujući sebi ono zašta nisu zaslužni, te sve upozorava riječima Uzvišenog Allaha koji u suri Ali Imran u 188. ajetu kaže: “Ne misli nikako da će oni koje veseli ono što rade i kojima je drago da budu pohvaljeni i za ono što nisu učinili – da će se kazne spasiti; njih čeka teška patnja.”