Vrata za razgovore ne smiju biti zatvorena

Intervju za Preporod: dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

1072 1073 14 15 Preporod.indd

Uvaženi doktore Dudiću, tamam ste na polovini petogodišnjeg mandata predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Kad biste se osvrnuli na dvoipogodišnji rad na ovoj odgovornoj funkciji šta biste posebno istakli?

Dr. Mevlud ef. Dudić: Uvijek mi je bilo zadovoljstvo sarađivati sa Preporodom, bez obzira na kojoj se funkciji nalazio, a Vaše pitanje me je ujedno podsjetilo da se nalazim na polovini svog petogodišnjeg mandata koja je zbog mojih intenzivnih aktivnosti veoma brzo prošla, kao što je  i sve na Dunjaluku prolazno.

Naime, za predsjednika Mešihata islamske zajednice u Srbiji izabran sam početkom januara 2014. godine, a moja inauguracija upriličena je polovinom februara iste godine. Dolaskom na čelo islamske zajednice samo sam nastavio kontinuitet svog prethodnika muftije Muamer -ef. Zukorlića, koji je punih 20 godina radio i danas s druge pozicije radi na jačanju institucije islamske zajednice i očuvanju njenog dostojanstva, u čemu sam mu bio najveća podrška bilo da sam bio na funkciji direktora Medrese, dekana FiS-a ili rektora univerziteta.

Statistički gledano, u ovih proteklih 900 dana predvođanja islamske zajednice u Srbiji ravno 30 puta sam putovao u inostranstvo radi učešća na skupovima ili u cilju posjeta džematima u dijaspori. Od toga devet puta sam išao u Njemačku, šest puta u Austriju, pet puta u Saudijsku Arabiju, po dva puta u Švicarsku   i Tursku, a po jednom u Kuvajt, Katar, ujedinjene Arapske Emirate, Maroko, Albaniju i Švedsku. u svom kabinetu primio sam 28 predstavnika stranih ambasada u zemlji i regionu, dok sam u 18 navrata posjetio ambasade u Srbiji i BiH. učestvovao sam na 84 skupa u Sandžaku, Srbiji, Bosni i Kosovu  vjerskog, naučnog, kulturnog i drugog karaktera. Održao sam veliki broj hutbi na području islamske zajednice i u dijaspori, imao mnogo nastupa na televiziji, radiju, u štampanim i elektronskim medijima. Ovo je samo dio aktivnosti koje sam za ove dvije i po godine realizirao, uglavnom sa svojim saradnicima, ne računajući veliki broj kontakata sa predstavnicima državnih organa u Beogradu, svakodnevni prijem pojedinaca i delegacija iz zemlje i inostranstva, kao i uposlenika islamske zajednice različitim povodima. Zaista, pola mandata mi je prošlo u dinamičnim, bukvalno svakodnevnim obavezama, često bez slobodnih vikenda ili godišnjih odmora.

U pomenutom periodu naročito mogu biti ponosan na činjenicu da smo nakon agresije na islamsku zajednicu, koja je između ostalog imala za cilj i urušavanje njenog finansijskog sistema, uspjeli povratiti finansijsku stabilnost institucije tako da sve ustanove islamske zajednice iz sopstvenih prihoda redovno isplaćuju zarade svojim uposlenicima i da su sve obaveze za PiO i zdravstveno osiguranje izmirene. Također, od prije dvije godine uspje li smo obezbijediti redovnu pomoć ugroženim imamima na području Vojvodine, koji predvode uglavnom siromašne romske džemate, u mjesečnom iznosu od 150 eura, uz nesebičnu pomoć Rijaseta iZ-e u BiH.

Ovu godinu je  obilježilo  i dugo očekivano otvorenje obnovljene Stare novopazarske banje iz 16. stoljeća vakufa koji je 70 godina bio otuđen od islamske zajednice, ali je nakon njenog preuzimanja obnovljena sopstvenim sredstvima u originalnom osmanskom stilu i data stanovništvu na korištenje s obzirom na njenu nadaleko poznatu termalnu vodu.

Izbjeglička kriza od  polovine prošle i početkom ove godine, a vidimo da se ona ponovo aktuelizira i ovih dana, neminovno nam je nametnula obavezu da se uključimo u pomoć migranti a koji su na putu od Prihvatnog kampa u Preševu na jugu Srbije do izbjegličkih punkto a ka Mađarskoj i Hrvatskoj na sjeveru zemlje teško pr življava li vrele ljetne, a kas ije i hladne zimske dane. u tom periodu Mešihat sa svojim ustanovama i udruženjima organizirao je dvadesetak humanitarnih akcija u hrani, vodi, mlijeku, odjeći, obući, pelenama, sredstvima za higij nu i novcu, koje sam uglavnom lično predvodio, a u koje je uloženo oko 100.000 eu  , od čega je polovinu donirao Rijaset u Sarajevu. iako sam tužan što muslimani iz ugroženih zemalja preživljavaju neviđenu patnju na svom p u ka slobodi i opstanku, u   dno sam i ponosan što smo kao institucija postali simb l realizacije kur’anskog imperativa o pomaganju ugrože ima, održavši time lekciju humanosti mnogim faktorima koji su na ovome testu zatajili.

 

Ramazan  proveli u atmosferi Božijeg zadovoljstva

I ove ste godine tokom časnog mjeseca rama ana obišli niz džemata u San žaku, Vojvodini, užoj Srbiji. Kakve utiske nosite sa tih po eta i kako u cjelini ocjenjujete ramazanska duhovana vanja na području Mešihata?

Dr. Mevlud ef. D dić: Ovaj ramazan, nadam s , proveli smo u atmosferi Božijeg zadovoljstva. Prije samog mubarek mjeseca organizirali mo seminare na području či ve islamske zajednice, i to posebno za svaki medžlis, za im me i uposlenike, od Subotice preko Novog Sada, Beograda, Preševa, Novog Pazara, sve do Priboja. Na tim seminarima definisali smo aktivnosti za svaki  med žlis ponaosob.

Ramazan smo  dočekali spremni, a u njemu poseban akcenat stavili na zijarete. Također, u ovom mubarek mjesecu planirali smo akciju

  • 000 iftara za ugrožene džematilije, pored svakodnevnih
  • 500 iftara koji se organiziraju u vakufskim kuhinjama u sedam sandžačkih mjesta.

Tokom ramazana sa ekipom profesora Medrese „Gazi isabeg“ i Fakulteta za islamske studije obišli smo sve medžlise i većinu džemata. Svaku noć smo imali zijarete džemata i umjesto spomenutih planiranih 2.000 iftara priredili smo preko 5.000. Samo na području Muftijstva beogradsko-novosadskog upriličeno je preko 2.500 iftara, i to u Beogradu, Zemunu, Krnjači, Makišu, Subotici, Novom Sadu, Adicama, Velikom Ritu i Beočinu, kao i iftare za izbjeglice u Krnjači. Podijelili smo preko tri tone hurmi džematima i džematlijama.

U organizaciji Centra za humanitarni rad „Hajrat“, humanitarne organizacije Mešihata, obiđeno je nekoliko stotina porodica i uručena im humanitarna pomoć. Valja spomenuti da je ove godine Ambasada ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu pomogla akciju iftara i uručila hurme kao donaciju. Također, dva iftara su organizirana u saradnji sa Ambasadom Turske u Beogradu i turskom Halk bankom. u Novom Pazaru iftaru su prisustvovali zajedno, prvi put, narodni poslanici u Parlamentu Srbije iz svih bošnjačkih partija, kao i narodni poslanik Albanaca iz Preševa, te gradonačelnik Novog Pazara i predsjednici općina Preševo, Tutin i Sjenica. Na spomenutom iftaru učešće su uzeli i predstavnici svih bošnjačkih partija i svakako svi glavni imami koje sam predvodio.

Ambasador Turske u Beogradu i generalni direktor Halk banke prisustvovali su iftaru i u Novom Sadu, kao i privrednici sa tog područja i imami, ali i predstavnici lokalne samouprave Novog Sada i Beočina.

Također, tokom ramazana, a na poziv ministara vakufa Kraljevine Saudijske Maroka i Saudijske Arabije, boravio sam u  tim državama. u Rabatu na dvoru marokanskog kralja Muhammeda Vi učestvovao sam na tradicionalnim ramazanskim susretima, a u Mekki boravio sam pet dana u Harem-i Šerifu sa poglavarima i predstavnicima islamskih zajednica iz preko 20 država.

Ono što je pečat ramazanskih aktivnosti jeste tradicionalno klanjanje zajedničkog noćnog namaza na Trgu Gazi isa-bega u Novom Pazaru uoči 27. Noći ramazana, a od ove godine i na trgovima u Tutinu i Sjenici. u Novom Pazaru noćni namaz predvođen je od strane specijalnog gosta, daije iz Saudijske Arabije, šejha Muhammeda Abdulaziza el Matrudija, na kome je prisustvovalo preko 30.000 vjernika.

Želim također istaći da smo tokom ovog ramazana imali polaganje dva kamena temeljca za izgradnju džamija na području Medžlisa iZ-e Sjenica i Tutin.

Da je Vaš rad na najistaknutijoj funkciji Islamske zajednice u Srbiji primijećen i van granica Srbije svjedoči i nagrada “Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” koja Vam je dodijeljena prije nešto više od godinu dana (29. maja 2015. godine) u Zenici. Koliko su ovakva i slična priznanja dodatni motiv za rad?

Dr. Mevlud ef. Dudić O tome će generacije suditi, a svakako da je najznačajniji Allahov sud. Allah nam poručuje u Kur’anu: „A vi radite, pa će Allah i Njegov Poslanik i vjernici vidjeti vaš trud…“ Svojim djelovanjem želim prvenstveno zadobiti Allahovo zadovoljstvo. Svakako da je od izuzetnog značaja i ovodunjalačko priznanje. Naša zajednica u svijetu vrlo visoko kotira, vrlo je respektabilna. Osobno sam počašćen da zajedno sa svojim saradnicima dostojanstveno predstavljamo Zajednicu i narod iz kog potječemo. Kako u Sandžaku, tako i u državi, nekoliko je priznanja koje sam dobio prethodne dvije i po godine koliko sam na ovoj poziciji: priznanje u Beču (Austrija), u Samsunu (Turska) od Ministarstva prosvjete, na internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, od Svjetske islamske lige Rabi­te, a posebno mi je drago pri­znanje „Muhamed Seid ef. Serdarević” uručeno od stra­ne muftije zeničkog dr. Ejub ef. Dautovića. Muhamed Seid Serdarević je veliko ime i no­siti njegovo priznaje velika je počast.

 

Muamer Zukorlić je dokazao da se zna boriti za prava svog naroda

Nedugo nakon odustajanja od kandiature za novi man­dat predsjednika Mešihata muftija Muamer -ef. Zukorlić odlučio je da se posveti poli­tičkoj karijeri. Na parlamen­tarnim izborima u Srbiji 2016. izabran je za poslanika Na­rodne skupštine Srbije. Šta će, po Vama, odlazak mufti­je Zukorlića u politiku znači­ti za bošnjački narod u Srbiji?

Dr. Mevlud ef. Dudić: Muamer-efendija je smatrao da može mnogo više dati dopri­nosa, kako muslimanima ta­ko i Islamskoj zajednici, sa pozicije političara i vjerujem da će tako i biti. Nažalost, da­nas živimo u svijetu poreme­ćenih vrijednosti u nesređe­nim državama. Da je mogao izboriti se za veći stepen slo­bode i ravnopravnosti Islam­ske zajednice, nikada se ne bi odlučio na ovaj korak. Vjeru­jem da će političkim djelova­njem u značajnijoj mjeri olak­šati Islamskoj zajednici i iz­boriti se za bolji položaj kako Bošnjaka u Sandžaku tako i u čitavoj Srbiji. Svojim dosadaš­njim djelovanjem pokazao je da se zna boriti za prava svog naroda.

 

Kako komentirate turbu­lencije i personalna previra­nja u paravjerskoj strukturi i onima koji su se odvojili od Islamske zajednice?

Dr. Mevlud ef. Dudić: Ova dešavanja u paravjerskoj tvorevini i previranja najbolji su pokaza­telj kakva je trebala „islamska za­jednica” i čitavo njeno uređe­nje da izgleda. Onako kako je nastala, tako i nestaje. Prije skoro devet godina u mjese­cu ramazanu u kafani napra­vili su tu tvorevinu na temelji­ma dirara štete, nifaka licemjerstva i inata, a ovoga mje­seca ponovo razvalili to što su pravili, opet po nečijem nalo­gu i na njima svojstven način, te opet imenovali nove ljude ne sustežući se devalvirati ča­sne funkcije reis-u-l-uleme, muftije i sl. Žalosno je to što se dešava, ali je sretna okol­nost da apsolutna većina vjer­nika ne liči na tu skupinu koju smatram osobama ograniče­ne svijesti sa suicidnim pona­šanjem. Svakako da je država Srbija na raskršću kojim pu­tem da nastavi: da li i dalje to da podržava ili da tretira jedi­nu legalnu i legitimnu tradici­onalnu Islamsku zajednicu na način da se suzdrži od miješanja u poslove Islamske zajednice poštujući međuna­rodne demokratske standarde i prestane pružati podršku po­jedincima i grupama koji bez vjerskog i džematskog legiti­miteta djeluju na štetu islama, muslimana i legitimnih orga­na Islamske zajednice. Svaka­ko, značajna je i izjava donije­ta na posljednjem zasjedanju Sabora IZ-e u BiH 9. jula ove godine, kao i saopćenje Vije­ća muftija održanog nedavno u Srebrenici.

 

Šta je potrebno da bi se vra­tilo jedinstvo muslimana u Srbiji?

Dr. Mevlud ef. Dudić: Tre­ba nam jedinstvo na temelji­ma iskrenosti, a ne licemjer­no jedinstvo, jer bolje je ima­ti jasne podjele nego truhlo i neiskreno jedinstvo u Mešihatu koji je jedini legalni i legitimni predstavnik musli­mana. Treba rješavati proble­me. Vrata za razgovore ne smiju biti zatvorena. One ko­ji su se otuđili neće niko pita­ti ni gdje su bili, ni šta su ra­dili. Pozivamo ih da se vrate i da nastavimo zajedno radi­ti. Vrlo brzo ću kroz djelova­nje u Mešihatu i Saboru pred­ložiti plan za vraćanje jedin­stva Islamska zajednice ko­ji ću predočiti i reisu-l-ulemi. Da djelujemo, kako to i doli­kuje, kao organizirana zajed­nica. Moram istaći da oni koji bi svojim djelovanjem da nam „pomognu” nanose štetu i ne doprinose vraćanju jedinstva. Turska je naša majka i mi pre­življavamo sve ono kroz šta prolazi turska nacija. Htio bih da skrenem pažnju Dijanetu Islamske zajednice u Turskoj da prestanu da nam „poma­žu”. Mi jesmo mala zajednica, ali imamo svoj ponos, svoje dostojanstvo i mi nismo mu­slimani kakve su nas ostavi­li 1912. godine. Naše grane su visoko ka nebu, a korijeni du­boko u zemlji i svako drugo djelovanje na području koje pokriva Mešihat mimo našeg znanja smatramo neprijatelj­skim.

 

Očekujete li da će se u sko­rije vrijeme izvršiti akreditacija Internacionalnog univer­ziteta iz Novog Pazara, vje­roučitelja u školama, te rje­šavanje drugih pitanja koja proizilaze iz odnosa države Srbije i Islamske zajednice?

Dr. Mevlud ef. Dudić: Puno se špekuliše po pitanju akreditacije ovog univerziteta. In­ternacionalni univerzitet radi i funkcioniše na osnovu dobijenih dozvola 2002. godi­ne od strane Vlade Republi­ke Srbije, zatim 2009, 2013. i oktobra 2015. godine, po koji­ma su osnovne, master i dok­torske diplome validne. Vjerovatno će nadležni sudski or­gani imati posla protiv onih koji su iz reda članova Akreditacione komisije na različi­te načine dezavuirali javnost i pravili spletke. Podsjećam da je ovaj univerzitet od 40 univerziteta i fakulteta ran­giran na petom mjestu, a od svih rangiranih u Evropi nala­zi se u prvoj polovini univer­ziteta, te da je uposlenik ovog univerziteta, na osnovu an­kete studenata svih univerzi­teta u Srbiji, izabran za najbo­ljeg asistenta.

 

Da li očekujete intenzivni­ji proces povratka vakufske imovine?

Dr. Mevlud ef. Dudić: Vi­še i nije bitno šta će biti. Sve smo uradili kako je predviđe­no na osnovu donijetog zako­na. Obratili smo se državnim organima sa svom neophod­nom dokumentacijom. Ka­ko je svima ostalima vraće­na većina oduzete imovine, a Islamskoj zajednici ništa ni­je vraćeno? Mešihat je odlu­čio da sam počne vraćati svo­ju imovinu. S obzirom da živi­mo u državi u kojoj su primi­jenjeni dvojni standardi, te da su važila pravila jačeg, a pra­va se nikome ne daju već se za njih mora izboriti, odlučili smo se na ovaj korak. Očeku­jemo da će Srbija, koja je kan­didat za članstvo u Evropskoj uniji, kao i nova vlada, učini­ti sve da Islamska zajednica vraćanjem vakufskih doba­ra bude podjednako tretira­na kao i ostale crkve i vjerske zajednice.

 

Koji su to projekti i zadaci Mešihata u nadolazećem vre­menu koje biste ovdje poseb­no istakli?

Dr. Mevlud ef. Dudić: Isabegov hamam u Novom Paza­ru iz 16. stoljeća najznačajni­ji je projekat i zadatak Mešihata u narednom periodu. Taj objekat je od izuzetnog histo­rijskog i kulturnog značaja, a u razgovorima sa predstav­nicima Vakufske direkcije R. Turske i Razvojne agencije TI­KA, dali su mi čvrsta obeća­nja da će nas podržati i pomo­ći da ovaj hamam ubrzo dobi­je svoj originalni izgled. Mo­ramo raditi i na dobijanju do­zvole za izgradnju Islamskog centra u Beogradu i Novom Sadu.

 

Na samom kraju našeg razgovora želio bih da pro­komentirate jednu narodnu mudrost vizavi naših htije­nja i mogućnosti: „Prihvati što ti nude, a ne zaboravi šta želiš?”

Dr. Mevlud ef. Dudić: Mu­dre izreke su nastale kroz ži­votno iskustvo. Iako nas ne­kada demantuju, položaj Boš­njaka u prethodnih stotinu godina bio je vrlo težak. Op­stali smo zahvaljujući Allahovoj volji, te upornosti i od­lučnosti čovjeka da brani svo­ju vjeru i nacionalni identi­tet. Sve što vrijedi ono i košta, a ljudi će ti sve oprostiti sa­mo uspjeh neće. Za sve što je nastalo pod krovom Mešihata morali smo se izboriti sopstvenim snagama. Medresa ‘94, dječiji vrtići ‘98, Islam­ski fakultet 2001, Univerzitet 2002. i sve drugo nastalo je iz sredstava našeg čovjeka sa ovih prostora. Bez upornosti i ustrajnosti svega toga ne bi bilo, a i naša sudbina bila bi drugačija. Sva naša vakufska dobra od samog početka bi­la se osporavana i opstruirana od strane države.

Nadam se da je ovo novo vrijeme kada dolaze bolji da­ni za nas. Trud koji ulažemo je sa čvrstim ubjeđenjem da našim potomcima bude lak­še i bolje negoli je bilo nama. Svjesni da Allah daje rezulta­te, na nama je da učinimo sve što je u našoj moći.

Razgovarao: Bajro PERVA

Preporod, 14-15/1072-73 • 15. juli 2016. strana 24-25