Zajednički dženaza namaz za nevino stradale u Minhenu

1Dana 28.07.2016. u glavnom gradu Bavarske – Minhenu obavljena je dženaza namaz za nevino ubijene muslimane u zadnjem terorističkom napadu koji se desio 22. jula ispred tržnog centra u ovom gradu. Kao što je poznato, umno poremećeni i Brejvikom inspirisani David oko 17 časova ispred tržnog centra ubio je devet osoba, a više njih ranio. Većina ubijenih su tinejdžeri uzrasta od 14 do 16 godina. Velika žalost za nevino ubijenim sugrađanima, od kojih su sedmoro muslimani, pokrenula je sve islamske zajednice i imame koji djeluju u Minhenu da obave zajednički dženaze namaz.

Ovakav skup je prvenac u ovom prelijepom gradu. Više hiljada ljudi okupilo se ispred tržnog centra kako bi odali počast i klanjali dženazu ubijenima. Među okupljenim bilo je muslimana i nemuslimana, a sve njih spaja jedna nit – žalost i tuga za nastradalima. Pored predstavnika islamskih zajednica dženazi namazu prisustvovali su i predstavnici crkava, političkog i kulturnog života Minhena. Ispred gradske uprave ovom skupu lično je prisustvovao i prvi čovjek ove bavarske prijestolnice, gradonačelink  Dieter Reiter. Program je započet učenjem Kur'ana prelijepim glasom hafiza Benjamin-ef. Idrisa, a nakon toga prisutne građane je pozdravio Sokol Lamaj, predsjednik Muslimrata u Minhenu. Gradonačelnik Minhena Dieter Reiter u svom kratkom obraćanju izrazio je duboko žaljenje za onim što se desilo u petak 22. jula, nadajući se da se to više nikada neće ponoviti.

Ispred svih imama i muslimana Minhena prisutnima se obratio Izet-ef. Bibić, glavni imam regije Bajern, koji je u svom govoru podvukao da je u petak u Minhenu cijeli ljudski rod ubijen devet puta. Također, efendija Bibić je izrazio nadu da njihovi komšije neće nasjesti na priču pojedinih islomofobičnih medija, te da će i dalje na muslimane gledati onim očima kojima su ih i prije gledali kao na kolege, prijatelje i komšije. „Kao što se ne može spojiti crno i bijelo, dan i noć, isto tako se ne mogu povezati psihopate i teroristi sa vjerom islam“ – bile su, između ostalog, riječi Izet-efendije.

Zatim se pristupilo klanjanju dženaze namaza, a nakon nje proučena je dova za nastradale muslimane, i to na albanskom, turskom, arapskom i njemačkom jeziku.

Dženazi namazu prisustvovali su imami iz svih turskih, arapskih, albanskih i afganistanskih džemata. Naravno, tu si bili i imami iz svih pet bošnjačkih džemata u Minhenu predvođeni glavnim imamom Izet-ef. Bibićem. Također, dženazi je prisustvovao i glavni imam regije Baden Winterberg Enver-ef. Pašalić.

Zadnja dova i molba svih prisutnih bila je da se ovo zlo nikada nigdje ne ponovi.

 

Armin E.

2 6 14 (1) 15