Hadžije uspješno obavili boravak na Arefatu

viber-image6Danas, 11. septembra, tj. 9. zu-l-hidže 1437. h.g. hadžije koji ove godine obavljaju petu islamsku dužnost, boravili su na Arefatu, izvršavajući jedan od osnovnih propisa hadža. Među nekoliko miliona hadžija iz cijeloga svijeta bila je i odabrana grupa Allahovih gostiju iz Sandžaka, koji su izvršili ovaj rukn hadža. Na Arefat su stigli tokom noći i na njemu proveli dan do zalaska sunca. Vrijeme Arefata je bilo ispunjeno ibadetom; zikrom, istigfarom, dovom, učenjem Kur'ana. Nakon obavljenog podnevskog i ikindijskog namaza, spojeno i skraćeno, hadžijama se ispred rukovodstva obratio dr. Rešad ef. Plojović, ukazujući na vrijednost ovog mubarek dana, njegovih poruka, značaj ibadeta i dove u njemu i način kako najbolje iskoristiti dragocjeno vrijeme ovog odabranog dana, naglašavajući da je on posebna prilika koja se pruža rijetko kome, a još rjeđe se ponavlja.

Uprkos temperaturi od preko 50° hadžije su strpljivo podnosili i u pojačanom ibadetu proveli dan Arefata, koji je završen arefatskom dovom, koju je na kraju, pred zalazak sunca, proučio mr. Enver ef. Omerović.
Nakon Arefata sandžački hadžije su se među prvima uputili prema Muzdelifi, gdje su obavili akšam i jaciju, na kojoj će provesti noć, a u jutarnjim satima će nastaviti prema Mini radi bacanja kamenčića na velikom džemretu.

viber-image9 viber-image8 viber-image7 viber-image5 viber-image4 viber-image3 viber-image1 viber-image