Bajramska akademija u Prijepolju – Tandir: “Poštujemo sebe da bi znali poštovati druge”

 samir-tandir-616x347U prepunoj sali Doma kulture u Prijepolju održana je tradicionalna Bajramska akademija. Treba istaći činjenicu da je ova akademija specifična po tome što je po prvi put dobila podršku vlasti koju u novom sazivu vodi koalicija čiju okosnicu čine SNS i BDZ Sandžaka.

Svojim prisustvom akademiju su uveličali članovi Opštinskog vijeća predvođeni zamjenikom predsjednika Opštine Stankom Kijanovićem, kao i predsjednicom Skupštine gospođom Stanom Marković.

Akademiju je otvorio hor Ljiljan izvjedbom nekoliko ilahija i kasida, a nakon njih tradicionalnim igrama predstavilo se kulturno-umjetničko društvo iz Sjenice. Domaćin manifestacije gospodin Samir Tandir prije svog govora dodijelio je zahvalnice najzaslužnijima za očuvanje vjerskih i nacionalnih institucija Bošnjaka i Sandžaka.

Organizator je u svom govoru rekao da je Prijepolje primjer tolerancije među ljudima. “To su nam djedovi i očevi ostavili u amanet, a mi ćemo o tome učiti našu djecu, jer je Prijepolje i Sandžak i Srbija. Da bi poštovali i borili se za druge prvo moramo poštavati i boriti se za sebe, a to je ono čemu nas uči islam.

Kurban Bajram nas uči pomirenju, a muslimani upravo to i slijede. Dogovorom Zukorlića i Vučića o vraćanju vjeroučitelja na posao ispravljen je jedan dio nepravde i to je ogroman uspjeh. Ovim se pokazuje da je ideja pomirenja zaživjela i da će se i dalje sprovoditi” – kaže Tandir. Iz Prijepolja Bošnjaci šalju bezrezervnu podršku srpsko-bošnjačkom pomirenju koju su pokrenuli autentični predstavnici naroda i u Prijepolju i u Srbiji.

Nakon toga kasidom “Soko s Tabije” i sevdalinkom “U Stambolu na Bosforu” prisutnima se predstavio izvođač duhovne muzike Hamza Škrijelj, najavivši pritom premijeru nove kaside – Kaside majci.

Zamjenik predsjednika Opštine Prijepolje Stanko Kijanović u obraćanju prisutnima je rekao da su građani Prijepolja jedno i da trebaju dijeliti zajedno i dobro i zlo, kao i da je ovo kako bošnjačka tako i srpska svečanost.

“Naši ljudi su bili pred raznim iskušenjima, ali neki političari su napravili razdor između Bošnjaka i Srba u Prijepolju, a mi ćemo se truditi da to nestane. Kada kažemo tolerancija misli se na nešto što se trpi, a mi ne želimo ništa da trpimo, nego da poštujemo tuđe razlike, a ne da ih karakterišemo kao nešto negativno” – istako je gospodin Kijanović, koji je ovom prilikom čestitao Bajram svim muslimanima.

U svojstvu izaslanika muftije i narodnog poslanika u Skupštini Srbije obratio se dr. Jahja Fehratović – predsjednik BDZ Sandžaka.

Fehratović kaže ideja pomirenja donosi samo dobro, ona je viza za budućnost opstanka naroda i karta za dostojanstven život. Fehratović ističe da je iz godine u godinu sve prijatnija atmosfera i da će u budućnosti sa sadašnjim predstavnicima u Prijepolju i gospodinom Zukorlićem u Parlamentu biti mnogo bolje i da će narod imati kvalitetan i dostojanstven život.

U okviru manifestacije održana je i promocija knjige “Riječ po riječ” autora Bajra Perve u svečanoj sali Domu kulture sa početkom u 19:30 h.
Nakon Bajramske akademije uslijedilo je posluženje u holu, kao i vatromet na platou Doma kulture u Prijepolju.

(H.Š. i E.Š. – SANA)

 

publikatandir1fehratovictandir2prijepoljehor-ljiljanakademija2akademijahamza-skrijeljvoditelj