Muftija Dudić primio njemačkog ambasadora

img_6665Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 22.09.2016. godine, primio je ambasadora Njemačke u Beogradu Aksela Ditmana sa saradnicima.

Tom prilikom, muftija Dudić je izrazio zahvalnost što je Republika Njemačka u zadnjih 50 godina u više talasa izazvanih krizom i ratom prihvatala Bošnjake i dala im mogućnost da slobodno žive, rade i stiču kapital pomažući svoju rodbinu u Sandžaku. Po njegovim riječima, oni su u ovoj evropskoj zemlji spoznali pravu slobodu, demokratiju i ljudska prava.

Ambasador Ditman je istakao da je upoznat sa bošnjačkom zajednicom u Njemačkoj, naglasivši da su Bošnjaci poznati kao dobri ljudi i vrijedni radnici, te da su kao takvi postali integrativni dio njemačkog društva.

Na temu vraćanja jedinstva Islamske zajednice, predsjednik Mešihata je njemačkog diplomatu podsjetio da je podizanjem Berlinskog zida i Istočna Njemačka nastala vještačkom podjelom ove velike zemlje, ali da se na kraju ipak morala ponovo ujediniti sa jakom i stabilnom Zapadnom Njemačkom, kao što će se i pripadnici paravjerske tvorevine morati vratiti u okrilje matične Islamske zajednice.

Muftija Dudić je na kraju izrazio svoj optimizam da će Srbija ubrzo ispuniti uslove za otvaranje poglavlja 23 za ulazak u Evropsku Uniju, te da će time prestati sa duplim standardima prema Islamskoj zajednici.

 

Informativna služba

img_6672 img_6680 img_6690