Delegacija Mešihata na obiljezavanju 24 godine od otmice u Sjeverinu

Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena izaslanikom predsjednika Mešihata, dr. Rešad ef. Plojovićem, prisustvovala je skupu u povodu sjećanja na otmicu 16 Bošnjaka iz autobusa u mjestu Mioče 22. oktobra 1992. godine, održanom u subotu 22.10.2016. godine u Sjeverinu.

Skupu su pored predstavnika Islamske zajednice prisustvovali članovi porodica otetih, predstavnici lokalne samouprave, političkog, kulturnog i javnog života, kao i predstavnici nevladinih organizacija, te značajan broj građana Priboja i Sjeverina.

Skup je započeo učenjem sure Jasin, koji su proučili mr. Enver ef. Omerović, mr. Muhedin ef. Latifović i mr. Omer ef. Đondić, a potom su uslijedila obraćanja predstavnika porodica, nevladinih organizacija, lokalne samouprave, narodnog poslanika dr. Jahje Fehratovića, kao i glavnog imama Medžlisa IZ-e Priboj Harun ef. Eminagića i na kraju izaslanika muftije dr. Mevlud ef. Dudića, dr. Rešad ef. Plojovića, potpredsjednika Mešihata.

Dr. Plojović je kazao da se ponovo okupljamo na ovom mjestu kako bi prekinuli šutnju o ovom zločinu i ignorisanje zahtjeva porodica, naglasivši da nije dobro kada šute oni koji su dužni davati odgovore i kada ne poduzimaju nikakve mjere oni koji su dužni reagovati. Šutnja je bila reakcija i nakon ubistva Ramiza Berba u Sjeverinu u avgustvu 1992. koje je prethodilo otmici, nastavila se i nakon nestanka Sabahudina Ćatovića u noći uoči 22. oktobra 1992. ali i nakon otmice 16 Bošnjaka iz radničkog autobusa, koji su putovali ka svojim radnim mjestima u Priboju. Šutnja o otmici dovela je i do zločina u selu Kukurovići, iste godine, ali i do nove otmice Bošnjaka iz voza u Štrpcima, samo četiri mjeseca nakon otmice u Sjeverinu, kao i do progona i ubijanja Bošnjaka bukovičkog kraja. Nastavak šutnje nadležnih kod Bošnjaka izaziva strah da im se slične stvari mogu ponovo dogoditi!

Također je naglasio da se porodicima otetih ne može umanjiti bol i tuga za svojim članovima rodbine, ali se istinom i pravdom može umanjiti njihova patnja, a priznanjem statusa civilnih žrtava rata i pravičnom nadoknadom može otkloniti nepravda i omogućiti dostojanstven život porodicama.

Dr. Plojović je pozvao nadležne u državi Srbiji da prekinu šutnju i učine ono što se od njih svih ovih godina očekuje. A glas Bošnjaka ove države koji traže istinu i pravdu o ovom zločinu, sve dok se to ne učini, neće utihnuti.

14-1024x768 11-1-1024x768 3-8-1024x768 2-8-1024x768 7 8-1-1024x768 4 2 1 5 3

6