Otvoren „Svjetski dan halala“ u Opatiji

56Od 2. do 4. novembra u hrvatskom gradu Opatiji organizirana je manifestacija „Svjetski dan halala“. Ovoj međunarodnoj manifestaciji, čiji je domaćin Hrvatska, prisustvuju eminentne zvanice iz cijelog svijeta, ministri Turske i UAE, predstavnici Svjetske halal organizacije, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović sa saradnicima, a svojim prisustvom ovu prigodu uveličala je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Jedan od medijskih pokrovitelja ove manifestacije je i Sandžak televizija.

Intoniranjem himne Hrvatske otvoren je „Svjetski dan halala“. Uvodnu riječ imao je organizator ove manifestacije i direktor Centra za halal sertificiranje Aldin Dugonjić, koji je poselamio sve prisutne i zahvalio im se na odazivu. „Zadnje dvije decenije halal kvalitet doprinio je da dođe do evolucije halal industrije u svijetu i mnogi su prepoznali ovaj način i stil zdravijeg življenja. Halal je postao univerzalni koncept koji se zalaže za zdraviji i kvalitetniji način života.“

Centar za halal sertificiranje uručio je priznanja vlasnicima određenih ugostiteljskih objekata, kao znak zahvalnosti za promociju halal standarda. Zahvalnice su uručili gospodin Aldin Dugonjić i muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Centar za halal sertificiranje ustanovio je Mešihat IZ-e u Hrvatskoj. Posebnu podršku ovom centru daje muftija Hasanović, koji se obratio prisutnima.

Ovaj događaj je najveći ovakve vrste u svijetu, navodi muftija Hasanović. „Ovaj centar pomaže muslimanima Hrvatske da na siguran način mogu konzumirati određene proizvode, ali i brojnim hrvatskim ugostiteljskim i drugim objektima da ponude ljudima sa strane ono što njima odgovara. Ovaj standard pomoći će ovoj državi da ostvari brojne poslovne saradnje i dobiti“ – ističe muftija dr. Aziz ef. Hasanović. On se najiskrenije zahvalio predsjednici Hrvatske, istakavši da je ona bila vrhovni pokrovitelj brojnih manifestacija Islamske zajednice, te da je uvijek tu i da se odaziva svim skupovima koje organizira Islamska zajednica u Hrvatskoj. „Sretni smo i ponosni što Vas imamo“ – završava muftija Hasanović.

U okviru Svjetskog dana halala, prvog od tri dana ove manifestacije održana je konferencija u okviru koju su bila dva panel-izlaganja.

Prvi panel imao je za izlaganje temu „Halal tržište kao novi globalni trend“. Moderator ovog panela bio je Nermin Botonjić ispred Mešihta IZ-e u Hrvatskoj. Panelisti na ovu temu bili su Rafi Uddin Šikoh iz UAE, Mark Dešam ispred Halal kluba u Belgiji, Ahmet Karabay ispred ministarstva Republike Turske, Zvonimir Mršić ispred poznate firme Podravka, Ali Fazeli ispred ministarstva u Iranu, kao i Muhammed Munir Chaudry – predsjednik IFANCA-e iz Sjedinjenih Američkih Država. Tokom ovog panela gvorilo se o značaju halal standarda i poslovanja, kao i o porastu ovog trenda i kod nemuslimanskog stanovništva, te o ukupnom broju korisnika halal standarda uopćeno u svijetu, za koji se najavljuje da će u narednih nekoliko godina biti u još većem porastu.

Drugi panel nosio je naziv „Izazovi halal tržišta“. Moderator ovog panela bio je Rafi Uddin Šikoh iz UAE, dok su panelisti bili Abid Masud – kancelar halal ishrane Evrope, koji dolazi iz Belgije. Pored njega, panelisti su još bili i Amir Sakić ispred Agencije za halal sertificiranje Bosne i Hercegovine, Abdulah El Meni ispred Agencije za standardizaciju i metrologiju iz UAE, Lofti Ben Said iz Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih država, zatim Erdin Čifči ispred Instituta za standardizaciju u Turskoj, te Alemi Hasan – ministar agrikulture u Iranu. Na ovom panelu posebno su istaknuti izazovi sa kojima se susreće halal standard. Vrijednost halal standardiziranih proizvoda u svijetu ravna se sa nekoliko triliona dolara vrijednosti što, kako ističu panelisti, predstavlja ogromni značaj, ali i veliku odgovornost da se svakodnevno radi na poboljšanju halal standarda uvođenjem inovativnih i modernijih halata.

Tribina o halal načinu života u Rijeci

Nakon jacije namaza, 02.11.2016. godine, u Islamskom centru u Rijeci održano je predavanje o Halal standardu, ishrani i generalno halal načinu života za džematlije ovog medžlisa.
Uvodnu riječ u svojstvu domaćina imao je glavni imam Islamskog centra u Rijeci, Hajrudin ef. Mujkanović, a predavači su bili:

  • Amir Sakić, direktor Agencije za sertificiranje halal kvalitete, BiH
  • Abid Mesud, Halal Food Council of Europe, Belgija
  • Ikbal Ahmed Kureši, Halal Food Council of Europe, Belgija
  • Muhamed Munir Čadri, Islamic Food an Nutrition Council of America,
  • Dikić Nizam, Halal Food Council of Europe, Belgija

Predavanju su prisustvovali i direktor Agencije za sertificiranje u Hrvatskoj Aldin Dugonjić, rektor IUNP dr. Suad Bećirović, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr. Mirza Šabić i dr.

Nakon predavanja, upriličena je promocija Halal sofre od proizvođača koji su do sada dobili sertifikat.

1 2 3 4 5 6