MEŠIHAT ZAHTIJEVA IZVINJENJE SAŠE JANKOVIĆA

0-02-05-e0b61a70ee8a41b1ba90d2027bff7565872ac90f85bf6eb9ff17b27924630293_fullMešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava oštru osudu i ogorčenje povodom izjave zaštitnika građana Saše Jankovića da je navodnom nelegalnom dogradnjom Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru izvršen „državni udar“.

Čuđenje je još veće što se Saša Janković u svojstvu zaštitnika građana stavlja na stranu Gradske uprave u Novom Pazaru i njenih političkih moćnika koji su u više navrata pokušali oteti vakufsku imovinu, uporno odbijajući izdavanje građevinskih dozvola za nove vjerske objekte koje je Islamska zajednica gradila uz pomoć svojih vjernika i aktivista.

Osnovni red je bio da se gospodin Janković obrati Islamskoj zajednici i zatraži pojašnjenje, ako to već nije učinio prilikom nedavne posjete Mešihatu, koju nije želio, iz njemu znanih razloga, da objavimo u medijima.

Pitamo ga gdje je bio da javno digne glas kada je napadana Islamska zajednica, kada su nam otimali džamije, istjerivali vjeroučitelje iz škola, medijski nas satanizovali i kršili Zakon o povraćaju imovine vjerskim zajednicama. Zašto nije javno osudio napad do zuba naoružane žandarmerije na vjernike prije šest godina na Hadžetu koju su na vakufsko zemljište poslali njegovi mentori. Sve pobrojano se dešavalo u njegovom mandatu na poziciji zaštitnika građana na koju je imenovan polovinom 2007. godine.

Ovakva drskost i bezobzirno stavljanje na stranu rušitelja govori o dosadašnjem licemjerstvu Saše Jankovića i potvrđuje da je prestao biti zaštitnik građana, već politikant koji ima jasne ambicije na najveće funkcije u državi te da je otpočeo kampanju u tom cilju.

Tim povodom, kao i mnoge institucije, organi i pojedinci u zemlji, Mešihat od Saše Jankovića traži javno izvinjenje pripadnicima islama zbog svojih neodgovornih i zapaljivih izjava koje imaju za cilj izazivanje sukoba i destabilizaciju cijele regije i države, a od najviših državnih organa da razmotre svrsishodnost njegovog daljeg ostanka na poziciji zaštitnika građana Srbije.

Predsjednik Mešihata
Muftija dr. Mevlud ef. Dudić