U Domu kulture upriličena manifestacija “Volimo te ya Resulallah”

Povodom 12. rebiu-l-ewela večeras je u Domu kulture nakon jacije namaza upriličena manifestacija “Volimo te ya Resulallah”. U programu su učestvovali imami, učenici Medrese, polaznici Škole Kur'ana Časnog i Mekteba “Reuda i Wildan”.

Manifestacija je otpočela kur'anskim ajetima koje su učili dr. Haris ef. Hadžić, Kemal ef. Jusufović, Haris ef. Bećirović i Edin Matović.

U ime organizatora obratio se direktor medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojović koji je istako da i ove kao i prethodnih godina ova manifestacija biva održana u svim sandžačkim gradovima kako bi se prisjetili života Poslanika a.s.
“Bošnjaci Sandžaka, Islamska zajednica i sve džematlije su oni koji vole Allaha dž.s. i njegovog Poslanika a.s.i svojim radom i trudom to i potvrđuju” kazao dr. Plojović. On je prisutne je podsjetio i na to kako je Poslanik a.s. govorio i postupao u određenim situacijama i da se muslimani trebaju time i voditi.
Manifestaciju su učenjem Kur'ana, ilahijama, recitacijama i besjedama dodatno obogatili i učenici Medrese, polaznici škole Kur'ana Časnog kao i polaznici mekteba “Reuda”
Skupu se obratio i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, koji ističe da su na ovoj manifestaciji potvrđene i dokazane prave vrijednosti ovih ustanova ali i da ovom kulturom pamćenja pokazujemo ljubav prema Allahu dž.š. i Poslaniku a.s.

“Mi se na ovaj način i u ovom mjesecu prisjećamo života našeg Poslanika a.s. ali ga ne zaboravljamo ni u drugim mjesecima. Svako ko slijedi Poslanika a.s. vjeruje u njega i vjeruje da će se Poslanik a.s. zalagati za njega na Sudnjem danu, biće sa njim u Džennetu.” kaže dr. Dudić.

 

On dodaje da je učenje mevlud vidi iskazivanja poštovanje prema Poslanik a.s. koga slijedi a dobro se zna da se muslimani samo Allah dž.š. mole, Njemu se na sedždu pada, od Njega se zaštita traži, jer je to sunnet i tako je radio i naš Poslanik a.s – ističe muftija Dudić, uz podsjećanje da svako ima svoj emanet i svoju zadaću te se zato treba zapitati kako izvršava svoj zadatak, jer smo svi pastiri i svi ćemo biti odgovorni za svoje stado. 
Na kraju programa dovu je proučio glavni imam medžlisa IZ-e Novi Pazar  Asmir ef. Crnovršanin.
SANA