Delegacija Agencije za sertificiranje halal kvaliteta u zvaničnoj posjeti Emiratima

Delegacija Agencije za sertificiranje halal kvaliteta Islamske zajednice u Srbiji koju čine Samir Tandir – direktor i mr. Enver Omerovic – stručni saradnik, imala je niz sastanaka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Državnoj akreditacionoj agenciji ove države (DAC), te predstavnicima Grada Dubaija zaduženih za uvoz Halal proizvoda.

Tandir je sagovornike upoznao da je zahvaljujući premijeru Vlade R. Srbije Aleksandru Vučicu i princu prestolonasljedniku Emirata Abu Dabi Muhamedu bin Zajedu al-Nahjanu politička i diplomatska saradnja dviju država podignuta na najveći nivo. Obzirom da je kompanija iz UAE investitor najvećeg građevinskog poduhvata u Srbiji kroz projekat Beograd na vodi Tandir je kazao da je vrijeme da Halal proizvodi iz Srbije u značajnijem broju dodju na tržište Emirata. Delegacija je također sagovornike upoznala i sa Halal potencijalima Republike Srbije, brojem serfificiranih firmi, kvalitetom proizvoda, kao i o količinama koje se proizvode. Razgovaralo se o mogućnosti direktnog ulaganja u našu proizvodnju od strane kompanija iz Emirata.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo zbog dobrih diplomatskih i političkih odnosa između Emirata i Srbije i saglasili se da ekonomiju i privredanu saradnju treba podignuti na veći nivo.

SANA