Muftija Dudić održao hutbu u Beogradu

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 30.12.2016. godine, održao je hutbu i predvodio džuma namaz u beogradskom džematu Krnjača.

Tom prilikom govorio je o našoj privrženosti i odanosti islamu te stalnom isticanju da pripadamo vjeri dobrih djela i lijepog ponašanja. Muftija Dudić je naglasio da se musliman u svakoj prilici ponosi svojom vjerom i nikada ne skreće sa puta koji nam je trasirao Muhammed a.s.

Istovremeno, direktor Medrese “Gazi Isa-beg” dr. Rešad ef. Plojović održao je hutbu i predvodio džuma namaz u džematu Makiš, koji također pripada Medžlisu IZ-e Beograd.

Prije džume u oba džemata upriličena je manifestacija koja je tokom cijelog mjeseca Rebiu-l-evvela održavana u sandžačkim medžlisima u organizaciji Medrese, a pod pokroviteljstvom Mešihata, u povodu rođenja Poslanika a.s. Džematlije Krnjače i Makiša imali su priliku čuti prelijepo učenje Kur'ana od strane dr. Haris ef. Hadžića, mr. Muhedin ef. Latifovića, Kemal ef, Jusufovića i Haris ef. Bećirovića. Večeri Kur'ana bit će upriličene noćas i sutra i u ostalim džematima u Vojvodini.

Nakon džume, muftija Dudić je posjetio izbjeglice iz Sirije i Afganistana koji se nalaze u Prihvatnom centru u Krnjači. Migranti su predsjednika Mešihata upoznali sa nedostatkom mahrama (šamija) za žene i sedžada za namaz, kao i sa problemom nedostatka halal hrane. Tom prilikom, muftija Dudić je obećao da će im nabaviti navedene potrepštine, te da će se potruditi u vezi obezbjeđenja halal ishrane u ovom centru.

  

Informativna služba Mešihata