Organiziran okrugli sto “20 godina Glas islama”

Islamska zajednica u Srbiji i Media centar su u povodu jubileja – 20 godina Glas islama na Dana novinara Sandžaka organizirali okrugli sto na temu: “20 godina Glas islama”. Uvodničari su bili urednici Glas islama: muftija Muamer Zukorlić, Fehim Kajević, Mustafa Fetić, Hajrudin Balić i Salahudin Fetić. 

Na samom početku ašere iz Kur'ana proučio je hfz. Irfan ef. Malić, zatim je sadašnji glavni i odgovorni urednik Glas islama Salahudin Fetić poželio dobrodošlicu i istakao važnost 20. godišnjice „Glasa islama“. On se osvrnuo i na historijat i nastanak ovog glasila te istakao da je u periodima medijske izolacije svih institucija IZ-e „Glas islama“ bilo jedino i najznačajnije glasilo.

Zatim, je urednik „Glasa islama“ dr. Hajrudin Balić u svom obraćanju kazao da „Glas islama“ nije samo službeni medij IZ-e u Srbiji već medij svih muslimana širom Sandžaka. Ono što je Balić posebno istakao jeste da je „Glas islama“ 2007. godine, kada ja izvršen puč u Islamskoj zajednici, bio najveći zaštitnik institucija IZ-e u Srbiji.

Povodom ovog jubileja govorio i urednik dr. Mustafa Fetić koji je od samog osnivanja bio član redakcije. Dr. Fetić kazao da „Glas islama“ znači glas istine, te dodao je „Glas islama“ za kratko vrijeme postao internacionalan nakon brojnih izvještavanja kako sa naših prostora tako i sa prostora muslimanskih zemalja širom svijeta.

Jedan od prvih koji je svoje tekstove objavi u ovom glasilu bio je Fehim Kajević. On je u svom obraćanju rekao da je prije 20 godina rođeno dijete koje je prvo naučilo vjeronauku a onda ojačalo i spremilo se za sve udarce. Kajević je tokom svog uredničkog mandata dao nemjerljiv doprinos profesionalizaciji samog glasila.

Muftija Muamer ef. Zukorlić je osnivač i prvi glavni odgovorni urednik “Glas islama”. Muftija Zukorlić istakao specifičnosti naziva ove novine, jer sama riječ glas znači sloboda u svakom smislu te riječi. On je prisutne podsjetio na sam tok osnivanja „Glasa islama“ ali i poteškoće sa kojima su se susretali. Muftija Zukorlić istkao da je riječ istine najskuplja, zbog čega i dan-danas se svi koji se okreću istini susreću, on je kazao i da oni koji su na pravom putu imaju najveća iskušenja.

Nakon obraćanja, za doprinos koji su dali razvoju Glas islama svečano su uručene zahvalnice od predsjednika Mešihata trojici ljudi. Obzirom da je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić bio službeno odsutan, zahvalnice je uručio potpredsjednik Mešihata dr. Rešad-ef. Plojović. Zahvalnice su uručene: Fehimu Kajeviću – čovjeku koji je u prvom periodu rada Glasa islama u profesionalnom smislu dao najveći doprinos, potom h. Hajru ef. Tutiću – jednom od osnovača i čovjeku koji je bio uz Glas islama svo vrijeme na njegovom razvojnom putu i članu redakcije i lektoru Glas islama od njegova osnivanja do danas Samiru Škrijelju.

Nakon što je uručio zahvalnice, dr. Plojović se obratio prisutnima. Prenio je selame od predsjednika Mešihata te kada je Glas islama u pitanju iznio svoje zapažanje, obzirom da je od prvih brojeva i sam bio član redakcije, i tu ostao do danas. Dr. Plojović je iznio iznio svoje zapažanje, da su dvije novine Preporod i Glas islama, opstale jako dugo, jer su projekti koji su imali za cilj reformu islamskog društva i zajednice, a njihovi prvi glavni i odgovorni urednici i osnivači bili su Husen Đozo i muftija Muamer Zukorlić, zasigurno u svojim vremenima najveći reformatori.

Nakon obraćanja uslijedila je diskusija. U ime dobitnika priznanja obratio se h. Hajro ef. Tutić, koji se zahvalio Mešihatu i uredništvu Glasa islama na dodijeljenoj zahvalnici i kazao da ga ona obavezuje da od danas još više radi i bude tu za Glas islama i medije koje okuplja Media centar.

Na kraju skupa, nakon diskusije, hfz. Abdurrahman ef. Kujević je proučio dovu.

SANA