Muftija Dudić primio novog ambasadora OSCE-a

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 02.02.2017. godine, primio je novoimenovanog šefa misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Srbiji, ambasadora Andreu Oricija sa saradnicima, među kojima je bio i novi šef kancelarije OSCE-a u Novom Pazaru g-din Filip Mekmehon.

Ambasador Oricio su interesovao o društvenoj, političkoj i ekonomskoj situaciji u Novom Pazaru, sa posebnim osvrtom na ulogu Islamske zajednice u ovoj regiji.

Muftija Dudić je istakao veoma teško ekonomsko stanje u Sandžaku te podsjetio na posljedice agresije na Islamsku zajednicu naglasivši u tome ulogu prethodnih režima, kao i nepravdu i dvojne standarde prema muslimanima u Srbiji na polju jedinstva Islamske zajednice i vraćanja oduzete vakufske imovine.

Predsjednik Mešihata je izrazio svoje zadovoljstvo odnosom zemalja Evropske unije prema pripadnicima islama različitih nacija koji u njima žive, bez obzira na sporadične incidente i napade izazvane od strane pojedinaca. Također, naglasio je neophodnost osnivanja jedinstvene zajednice muslimana Evrope, na čemu se intenzivno radi i u čije aktivnosti je lično uključen.

Evropski diplomata je istakao neophodnost nastavka saradnje i dijaloga između OSCE-a i Mešihata, a muftija Dudić je sastanak završio prijedlogom za podršku projektu strategije zaštite od radikalizma, nasilja i bolesti ovisnosti kojeg je izradila Islamska zajednica.

Informativna služba