Svečano otvorena prva faza nadogradnje zgrade Islamskih ustanova

Fakultet za islamske studije koji se nakon 15 godina može pohvaliti da je jedini ovakve vrste na ovom području, koji je osigurao svoj kadar za izvođenje nastave svečano otvorio nadograđeni dio uz prisustvo brojnih gostiju, među kojima Delegacija Rijaseta IZ u BiH na čelu s reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem.

Nakon beskrupulozne kampanje koja je trebala dovesti do gubitka povjerenja u čelnike IZ desilo se suprotno. Svi su, iz Sandžaka, dijaspore, svijeta, dali svoj doprinos da projekt uspije.

Na početku svečanosti dekan FIS-a prof. dr. Enver Gicić uručio zahvalnice pojedincima i ustanovama koje su dali svoje učešće za izgradnju ugledne institucije.

-Veliki, historijski dan ne samo za FIS već cvijet bašte čiji je miris stigao i na Istok i na Zapad. U ime kolektiva, profesora, FIS-a, svih Bošnjaka Sandžaka zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos za ovaj Fakultet, kaže dekan Gicić.

Zasluge predsjednika Mešihata ne mogu se nabrojati.

-Sve što bih rekao samo bih oskrnavio zasluge Vašeg rada već Vam ovom prilikom upućujem dovu, kaže dekan FIS-a u svojoj poruci muftiji Dudiću. Da Sandžaklije nisu imali čovjeka koji vrijedi hiljade drugih danas ne bi sjedile ovdje.

-Da nismo imali gromobran, čovjeka koji će stati ispred nas ne bi napravili ništa. Mi se našem lideru, ponosu, sandžačkom i bošnjačkom sinu nikad ne možemo odužiti ako pogledamo šta je proživio samo zadnjih mjeseci, ostaje jedino da  upućujemo dovu Allahu dž.š. da ga učvrsti na putu. Muamere ef. je naš lider, ponos, grudobran i gdje god da ode on je naš Muftija, kaže dekan.

Čestitajući i vakifima koji su stali u red onoga koji je na ovom mjestu sagradio prvu džamiju ističe da su je ponovo oživjeli i, kaže, „zajedno ćemo na Sudnjem danu biti zajedno s našim djedom koji je danas ponosan na nas“. U akciji podsjeća sudjelovalo 285 ljudi. Svima zahvalan, posebno studentima koji su bili čvrsti i ostali uz svoj Fakultet.

-Da im Allah dž.š. olakša, podari znanje, i učvrsti na njihovom putu, poruka je. Dekan Gicić na arapskom jeziku poselamio goste iz arapskog svijeta koji zajedno sa svima prisustvuju historijskom danu ne samo za ovo područje, već islamski svijet općenito.

Abdul Aziz Jusuf Ezzaid ispred braće iz Kuvajta koji su prepoznali značaj i važnost FIS-a i pokazali spremnost da pomognu u radu i napredovanju, podsjeća na važnost značaja i proučavanja arapskog jezika za, kako kaže, narod koji želi da razmišlja.

-Mi ispred naše organizacije koja se bavi izučavanjem i podučavanjem arapskog pokušali smo sagraditi mostove suradnje s Mešihatom IZ u Srbiji, a konkretno s FIS-om, pogotovo nakon posjete muftije Dudića koja je rezultirala brojnim dogovorima, među kojima su i stipendije za studente, kao i za učenike Medrese, te one na magistratu i doktoratu. Nudimo pomoć ukoliko neko želi studirati vani, kaže gost iz Kuvajta.

Emir Zindan, direktor Islamskog instituta u Beču kaže da prvi put kad je čuo za mjesto koje se zove Sandžak, kad se prvi put prije 25 godina susreo s Muamerom Zukorlićem,njegovo ime govori da će biti izgradnje.

-I zaista mnogo toga je izgradio za sandžak. Najzaslužniji je za sve ono što vidimo danas. On zna da uputi ljude šta i kako treba da rade. Zato pored njega vidimo i muftiju Mevluda ef. Dudića. Prvi onaj koji je ispred FIS-a a kada treba da mu zahvalimo negdje je u pozadini je prof. dr. Enver Gicić i baš je taj koji je napisao sve zahvalnice a svoje ime izostavio, kaže Zindan srdačno izražavajući zahvalnost.

Od svega što se uradilo, vidjet će se velika korist baš kao što stoji u hadisu.

-Vi ste s ovim vakufom i novcem koji ste dali osigurali sadaku do Sudnjeg dana. Ovo je prilika da se još više uloži na Božijem putu. Udijelite jer je to jedino što će svaki čovjek naći na Sudnjem danu.

Obrazovanje je temelj čovjekovog uspjeha. Tako se stvara balans između materijalnog i duhovnog. Važnost vakufa je nemjerljiv a posebno se odnosi na doprinos u odgoju i obrazovanju. Odlučnost ljudi da uvakuflju je u uzlaznoj putanju u odnosu prethodno stoljeće. FIS je od svog osnivanja bio meta onih koji su željeli srušiti izvor znanja, identitet jednog naroda.

Član Unije svjetskih univerziteta, svjetiljka vjere još će lakše sijati pa i za one koji su radili protiv njega podsjećajući sve da je simbol postojanosti vjere, nacije, borbe, dio je iz autorskog djela Zindana.

Predsjednik odbora za obrazovanje, narodni poslanik muftija Muamer ef. Zukorlić kaže kad čujete toliko lijepih riječi na svoju adresu, osjeti dodatan teret jer riječ hvale upravo je to. Mada, može biti, kaže,pijesak u oči.

-Molim Allaha dž.š. Da nas uputi od kušnje hvalospijeva i da snagu da se nosim sa svim emanetima. Na tački smo gdje je veliki čovjek, heroj odlučio da baš na ovom mjestu podigne vakuf i posije sjeme ovog grada. Upravo prema Kur'anskoj da se pjena ispari a korisno ostaje na zemlji, svjedoci smo da snaga energije čistog duha kojeg je vakif tada utisnuo u korijene ovog vakufa i grada nakon 600 godina udara, osvajača, destruktora svega što se nalaziloputu ovog vakufa svjedoci smo kako danas blista, dobija novo svjetlo, a shodno izvornoj namjeri i vakufnami vakifa. Vakuf je najimpresivnije oličenje dobra. U biološkoj prirodi čovjeka je da radi za sebe i porodicu, ali u njegovoj fitri je ono što ga čini čovjekom i daje za pravo da se vertikalno uzdigne, a to je dobro i dobročinstvo, kaže Zukorlić.

Vjeruje,ističe, u daklji napredak ove ali i svih drugih institucija dok na njihovom čelu budu oni čija je volja dobročinstvo.

-Optimista sam po pitanju ove ustanove jer sam siguran da je u svoj centar stavila pojedinca, čovjeka kojeg treba odgojiti tako da će njegova plemenitost zračiti na sve strane. Zbog takvog pristupa i percepcije oživljavamo i one vakufe za koje se činilo da im je presuđeno. Zbog takvog odnosa i kulture opstaje bošnjački narod na svim vrletima gdje su rasuti. Dostojanstveni smo i dostojni emaneta pravih ljudskih vrijednosti, opredjeljenja da činimo dobro i uzvratimo dobro, ne pasivnim već progresivnim posebno na polju sticanja znanja da naše generacije podižemo na načelima prvih riječi objave svjesni Stvoritelja i onog koji kreira. Takvo znanje služi čovjeku i imamo dobro i dobročinstvo koje nije sebično već pored dobra prema svojima je dobro prema drugima, komšijama, iste i druge nacije. Mi koji se iskreno napajamo iz autentične Božije riječi moramo imati autentičnost čineći dobro prema svima. Tako smo uzvratili na sve agresije na IZ na sve udare pa i prije nekoliko mjeseci na ovaj objekat, kaže Zukorlić ističući da je ova zgrada najpoznatija na Balkanu.

Gospodo profesori, studenti, s tolikim rezultatom riskirate urok, pa i mi, kaže, moramo naći nešto da zaštitimo od uroka- uzvraćanje samo dobrim djelom podizat će se generacije mladih pojedinaca, odgojenih, vaspitanih da su zaštitnici Božijeg reda a kvalitet će se mjeriti prema tome koliko koristimo ljudima, poručuje Zukorlić, čestitajući svima koji se raduju, a onima koji još nisu kadri da se raduju moli Stvoritelja da iz njihovih grudi izađe to što im ne dozvoljava pa da se zbiju redovi i drugima s kojima je kroz historiju bilo i dobrih i loših iskustava i izvuku pouku i smognu snage da kroz dijalog i pomirenje stavi tačka na prošlost, a otvori bijela strana novih odnosa.

Predsjednik Upravnog odbora FIS-a muftija dr. Mevlud ef. Dudić uručio plakete i drugima koji su dali svoj doprinos za ovu odgojno-obrazovnu instituciju, među njima i reisu Kavazoviću.

U obraćanju, muftija Dudić naglašava da je ovo poseban dan kada se prisjećamo prvog gradonačelnika N.Pazara, Skoplja i Sarajeva koji je dao sve vrste dozvola do Sudnjeg dana za ovaj objekt.

-Za nas Bošnjake za ovo mjesto postojat će pravila jer je to ostavio prvi gradonačelnik, a nadam se da će i ovi današnji imati razumijevanja. Tad je još zanijetio da pravi ovdje džamiju koja je bila aktivna sa školom dok nije srušena, ponovo napravljena, pa onda srušena. Nadali smo se da će 2006. sa Zakonom o povratu imovine vjerskim zajednicama nepravda biti ispravljen, kaže dr. Dudić.

Međutim, dva bošnjačka političara idalje se bore protiv toga, osim jednog Muamera Zukorlića koji je sve od sebe dao u samo nekoliko dana gostujući na nekoliko tv s nacionalnom frekvencijom boreći se za ovaj objekat.

  • Svi su se utrkivali da pomognu, a veliki doprinos dala su naša braća iz Kuvajta, kaže Dudić zahvaljujući svim koji su svaki euro dali, posebno zahvaljuje reisu koji je rekao vama tamo treba pomoć i imat ćete.
  • Samo danas stajemo, a od srijede počinjemo ostatak jer se našoj generaciji posrećilo da dovrši ovo što je ostalo, kaže, između ostalog, muftija.

U ime muslimana iz BiH, Islamske zajednice reis Kavazović izrazio veliku zahvalnost, muftiji Dudiću, narodnom poslaniku Zukorliću, dekanu Fisa, svoj ulemi.

-Svjedočimo onome što je u temelju našeg ummeta. Na historijskom mjestu moram reći da je temelj bošnjačkog obrazovanja u našoj povijesti ovdje na ovom mjestu u Novom pazaru. Kad sam vidio sve vakife, znao sam da je vaj narod koji ima najveći kapital, svijest o znanju koje možemo steći i dijeliti s drugima. Ovdje pokazujemo da smo narod koji zna vrijednosti znanja. Imamo i odgovornost kao narod da razumijemo vrijeme i svijet koji nas okružuje, koji su naši ciljevi, a ovo je jedno od sredstava do cilja a onda možemo biti mirni jer će i sadašnjost i budućnost biti znanje koje ljude oslobađa od mitologije i laži. Samo ono stvara zdravo društvo i okruženje, kaže reis Kavazović.

Bošnjaci imaju dvije domovine, a ona je jedna, Bosna i Sandžak

-Ništa ne može biti svetije nakon vjere u Allaha dž.š. od ljubavi prema narodu kojem pripadaju. Ko god radi na tome da potare ovu svijest o našim domovinskim temljama je dušman. Mi kao narod smo svjesni da živimo u dvije države, ali trebamo tražiti da i Bosna i Srbija poštuju naša prava i budu garanti i vjerskih i nacionalnih prava. Nijedna ni druga često nisu prema IZ bili domaćini, već su se maćehinski odnosili. Ovo mjesto ovdje je najbolji znak kako se država ne treba ponašati, već građanima Muslimanima da ono što im pripada. Svi oni znaju da je ovo vakuf, i da je ovdje bila džamija, zato očekujemo od država da prema muslimanima budu kao i prema drugima, kaže Kavazović podsjećajući da ni u BiH IZ nije potpisala ugovor kakav su potpisale katolička i pravoslavna crkva.

Svjesni naše prošlosti, rana koje nosimo, genocida, ali ističe, spremni smo zakoračiti u budućnost ali je čini se istina o genocidu u Srebrenici bitnija Srbiji.

-Mi želimo osloboditi srpski narod a pomoći nama jer jedino istina oslobađa. Treba otvoriti novu stranicu. To možemo učiniti. Kao reis govorim, znam šta muslimani osjećaju. Mi trebamo iskren razgovor i iznijeti sve što nas opterećuje na svjetlo sunca koje će rasvijetliti put u budućnost. Danas smo jedina dva naroda na Balkanu koja su ostala zajedno uz sve velike izazove. Apeliram na političke predstavnike da gdje god mogu otvore vrata dijalogu. U Sandžaku živi najvitalniji dio našeg naroda, kaže, između ostalog, reis Kavazović želeći da ovaj kao i ostala tri fakulteta u zajednici budu perjanica i stražari kule koji brane domovinu, narod, tradiciju.

Na kraju skupa dovu je proučio direktor medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojović.

 

Izvor: SANA – A.Sofić / foto. R.Zećović