Delegacija Mešihata u posjeti džematima u Makedoniji

U petak 31.03.2017. delegacija Mešihata u sastavu: direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović i rukovodilac vjersko-prosvjetne sluzbe mr. Enver ef. Omerović započela je posjetu bošnjačkim džematima u Skoplju i tom prilikom je obavljena džuma namaz u džematu Batince, koju je predvodio direktor Medrese i džematu Hatundži džamije u Skoplju, koju je predvodio mr. Omerović. 

Tokom džumanske hutbe bilo je riječi o stanju muslimanskog ummeta generalno, a posebno stanju Bošnjaka, te potrebnim koracima i načinima prevazilaženja brojnih problema sa kojima se muslimani suočavaju. 

Nakon džume namaza upriličen je zajedničko ručak uz muhabet i druženje sa vrijednim džematlijama Bošnjacima iz mjesta Batince kod Skoplja. 


Nakon ikindije namaza delegacija Mešihata u pratnji mr. Dževad ef. Hota, profesora Medrese i FIS-a, imama Hatundži džamije u Skoplju se uputila put Struge sa namjerom da nakon akšama i jacije nastavi druženje sa muslimanima ovog grada. 

Delegaciju Mešihata je u Strugi dočekao imam džemata u Labuništu pored Struge, Maksut ef., sa sinom Dželjadinom, studentom 3. godine FIS-a u Novom Pazaru. 

Nakon zajedničke večere i akšam namaza u Strugi, delegacija se uputila u mjesto Labuništne u kojem živi blizu 10.000 muslimana i tom prilikom prisustvovala jaciji namazu, a nakon toga se u ime delegacije prisutnima obratio dr. Rešad ef. Plojović prigodnim vazu nasihatom, koji je završio sa porukom da se ljudi netrebaju bojati za budućnost vjere Islama i iskrenih muslimana, jer je to Allahova vjera, a iskreni muslimani će uvijek uživati Njegovu zastitu i dobiti neophodnu pomoć onda kada On Uzvišeni procijeni da je to potrebno i na način koji On Uzvišeni smatra najprikladnijim, već se trebaju brinuti o sebi, svom stanju i odnosu prema Allahu dz.š, biti iskreni u vjeri i odnosima jedni prema drugima, spremni na međusobni solidarnost i žrtvu na Allahovom putu.

Tokom ove posjete dogovoreno je niz koraka koji se trebaju poduzeti u budućnosti kako bi muslimani ovih prostora imali još više uspjeha u radu svojih džemata na zadovosljstvo i korist svih dzematlija.

Molimo Uzvišenog Allaha da obilato nagradi sve one koji su doprinijeli da dođe do ove posjete i da ona protekne u najboljem redu.


Informativna služba