Muftija Dudić primio američkog ambasadora

 
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 12.04.2017. godine, primio je ambasadora Sjedinjenih Američkih Država g-dina Kajla Skata, kojem je ovo druga posjeta Mešihatu od početka mandata u Srbiji.

Američki diplomata se interesovao o stanju u zajednici sa posebnim osvrtom na bezbjednost i eventualne radikalne elemente u Sandžaku. Muftija Dudić smatra da ne treba postojati zabrinutost od takvih pojava na ovim prostorima, te da je Islamska zajednica izradila strategiju za prevenciju od nasilja i svih oblika ekstremizama kod mladih.

Što se tiče bošnjačke zajednice na Zapadu, predsjednik Mešihata je sa ponosom istakao da su naši džemati u Sjevernoj Americi i Evropi faktor stabilnosti u tim zemljama.

Muftija Dudić je naglasio da država konačno mora shvatiti pogubnost tolerisanja vještački napravljene vjerske tvorevine čime se ograničava djelovanje legalne Islamske zajednice kada je u pitanju odgovornost za vjernike i njihovo ponašanje, te da aktuelna vlast napokon treba otkloniti nepravde i probleme sa kojima se Islamska zajednica zbog toga suočava.

Međutim, istakao je dr. Dudić, Mešihat će posredstvom džumanskih hutbi, odgojno-obrazovnih ustanova i svojih medija nastaviti promovisati islam kao vjeru mira i pozivati svoje vjernike na umjerenost i činjenje dobra drugima.

Informativna služba