Održano predramazansko savjetovanje u Sarajevu

U srijedu, 12. aprila 2017. godine, Rijaset Islamske zajednice u BIH je u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ u Sarajevu organizirao jednodnevno predramazansko savjetovanje pod motom „Džemat – organizacija vjerskog života u Ramazanu“.
Savjetovanju je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, a također i muftije, predsjednici mešihata, glavni imami, dekani i direktori odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice. Prisutnima su se na otvaranju savjetovanja obratili direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ dr. Muhamed Alu Šejh koji je naglasio spremnost Kraljevine Saudijske Arabije i njihove ambasade u Sarajevu da pomognu Islamsku zajednicu u BiH u realizaciji njenih projekata.
Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović je u svome obraćanju naglasio osnovne odrednice misije i poslanja Islamske zajednice koje su definisane Kur`anom i Sunnetom. Prva od tih odrednica je da bi Islamska zajednica trebala biti ta koja podstiče na dobro i odvraća od zla u svim sferama ne samo svoga djelovanja nego i u čitavom društvu.
Ispred Mešihata IZ-e u Srbiji ovom savjetovanju prisustvovala je delegacija u sastavu: dr. Rešad ef. Plojović- direktor Medrese i mr. Enver ef. Omerović – rukovodilac Vjersko-prosvjetne sluzbe Mešihata.
Delegacija Mešihata je iskoristila boravak u Centru “Kralj Fahd” i tom prilikom posjetila direktora Centra dr. Muhameda Alu Šejha i atašea za vjerska pitanja pri Ambasadi Saudijske Arabije dr. Abdu-l-Aziza Bin-Gajsa El-Gajsa i u odvojenim susretima razgovarali o prilikama u Islamskoj zajednici, potrebama i modelima moguće saradnje u budućnosti te projektima koji mogu biti realizirani uz podršku Centra, a u korist muslimana na prostoru Sandžaka i Srbije.

Informativna služba