Muftija Dudić u posjeti Islamskoj zajednici u Švedskoj

Dana 6. maja 2017. godine predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić boravio je u jednodnevnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švedskoj na poziv glavnog imama Idris ef. Karamana.

Nakon podne namaza u Malmeu, u Islamskom centru Bošnjaka, muftija Dudić je obišao prostorije gdje je smješten džemat. Tom prilikom, efendija Karaman upoznao je gosta sa Islamskom zajednicom Bošnjaka u Švedskoj, koja ima 26 džemata sa muslimanima Bosne i Sandžaka, kao i sa potencijalima sa kojima raspolažu. U Švedskoj živi preko 500.000 muslimana, od kojih je Bošnjaka oko 100.000. 

Obraćajući se prisutnima, predsjednik Mešihata govorio je o značaju postojanja džemata i zajedničkog djelovanja bosanskih i sandžačkih Bošnjaka. Na kraju manifestacije muftija Dudić je uručio priznanje glavnom imamu za uspješan rad punih 30 godina u Švedskoj. Muslimani Malmea čak imaju i svoje groblje.

Nakon ikindije namaza organizovano je veče Kur'ana u Helsinburgu gdje imamsku dužnost obavlja Nezir ef. Špirić. 

Nakon programa kojeg su izveli karije – učači iz Švedske i Egipta, prisutnima se obratio muftija Dudić koji je govorio o tri vrijednosti koje su od izuzetnog značaja za očuvanje islama i muslimana u Švedskoj: imanu, porodici i džematu.Informativna služba