U Rožajama upriličena Svečana akademija za maturantice Gazi Isa-beg medrese

Do posljednjeg mjesta ispunjena sala Doma kulture u Rožajama svjedočila je još jednoj generaciji mladih i uspješnih ljudi koji su današnjom Akademijom okončali svoje školovanje u Medresi Gazi Isa-beg. Pored brojnih prisutnih, akademiji su prisustvovali v.d. muftije sandžačkog hfz. Abdurrahman ef. Kujević, direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović te predsjednik BDZ u Crnoj Gori gospodin Hazbija Kalač.

 Program je otvorio mladi hafiz Edin Matović odlomkom iz Časnog Kur'ana.

 Članice hora Medrese Gazi Isa-beg prisutne su počastile izvođenjem par ilahija. Učeničkom riječju prisutnima se obratila učenica Selma Kuč.

 Nakon predstavljanja maturantica članice dramske sekcije izvele su komad na oduševljenje svih prisutnih. Ovo je još jedan od dokaza svestranosti učenika najelitnije škole.

 Djeca su najveće bogatstvo. Njihovo prisustvo svugdje je rado prihvaćeno. Stoga su polaznici Dječije ustanove Reuda bili dio ove akademije. Kroz recitacije izazvali su oduševljenje svih u sali.

 Prisutnima se obratio i hfz. Abdurrahman ef. Kujević koji je istakao da se znanje dijeli na dvije vrste: korisno znanje koje podstiče na dobro i istinu, te da je to znanje kojim se vodi i na kojem opstoji ova i sve ostale ustanove Islamske zajednice, što svjedoči dužina postojanja od čak 600 godina. Medresa se, naveo je hfz. Kujević, po broju godina postojanja izjednačava sa godinama postojanja islama na ovim prostorima. “Ko želi da nestane Medresa Gazi Isa-beg, taj želi da nestane islam na ovim prostorima. Ali neće nestati, jer je pustila korijene i grije sve ljude podjednako – i one koji žele da ih grije i one koji to ne žele” – kazao je hfz. Kujević.

 Njegova poruka je da sigurno mogu izgubiti nadu svi oni koji misle da će od Medrese napraviti ono što ona nije.

 Direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović uručio je posebno priznanje uzoritim roditeljima, porodici Kurbardović. U obraćanju prisutnima istakao da su Medresa i znanje u njoj poput sunca i svjetlosti, a bez svjetlosti i sunca nema života.

 Dr. Plojović je istakao da je nevjerovatna razlika između onoga grada Rožaja od prije 20 godina i ovoga danas. “Pa dovoljno je samo pogledati u sve vas prisutne i više je nego očigledno. Da znate, sve je to plod Allahove milosti i svjetla Medrese.”

 On je za kraj istakao da je ovo mubarek dan na dva načina: prvi, jer se ispraća 505. generacija maturanata, a drugi, jer je Dan sandžačke zastave. “Neka je svima mubarek olsun ovaj dan i u emanet vam ostavljam da čuvate vašu Medresu” – završio je dr. Plojović.

 Akademija je okončana dovom koju je proučio profesor u Medresi, Jakub ef. Murić.

SANA- Hamza Škrijelj