Nastavak manifestacije u Milhajmu – upriličena mevludska svečanost

U nizu manifestacija kojim džemat u Milhajmu (IZBNJ) obilježava desetogodišnjicu svog postojanja, te svečano otvorenje kupljenih i renoviranih prostorija, jeste i večerašnji program koji je održan u džamijskim prostorijama.

Nakon selama prisutnim musafirima, muftiji Dudiću, kao i ekipi Sandžak televizije, imam džemata hafiz Sabahudin ef. Skejić uputio je selam svojim prisutnim džematlijama, ali i onima iz okolnih bošnjačkih i drugih džemata, kao i članovima hora koji su nakon njegovog obraćanja izveli  prigodan program učenja Kur'ana, ilahija, kasida i mevluda.
Nakon prigodnog programa prisutnima se obratio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
Na početku svog obraćanja on je, vođen hadisom da ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Allahu, uručio zahvalnicu predsjedniku džemata Nusretu Mujezinoviću, kao priznanje cijelom džematu na trudu i uspjehu u osnivanju, podizanju i očuvanju ovog džemata, a samim tim islama i muslimana u Evropi.
Muftija Dudić je podsjetio, kako je kazao, sebe i sve prisutne na stanje onda kada su trbuhom za kruhom, goloruki došli u Njemačku, upoređujući ga sa aktuelnim stanjem, ističući stalnu zahvalnost Allahu zbog svih nimeta kojima nas daruje.
On je kazao da nas uspjesi ne smiju uspavati, već ojačati, te da svakodnevno moramo pogledati na stanje naše vjere i imana, koje mora biti u stalnom stanju uspona.
“Do sada ste pokazali da ste vi u dijaspori bolji čuvaoci vjerskog i nacionalnog identiteta. To morate i ostati, jer ako prestanete to biti, zagarantovan vam je nestanak. Nikada ne dozvolite da vas bilo ko huška protiv ove zemlje. Morate biti primjeri poštenja, iskrenosti, dobrote i čistote. To nas islam uči. Sve drugo je zabluda ” – zaključio je predsjednik Mešihata i još jedanom se svima zahvalio na trudu koji ulažu u očuvanju džemata.
Manifestacija je započeta današnjom hutbom muftije Dudića, nastavljena večerašnjim mevludom, a krunisat će se sutrašnjom centralnom manifestacijom koja počinje u 17 h simboličnim otključavanjem džamije, obraćanjem gostiju, te nastavkom programa u obližnjoj sali.
Specijalni gosti centralne manifestacije koji će otvoriti džamiju i obratiti se jesu reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, muftije dr. Mevlud ef. Dudić i Pašo ef. Fetić.
Na skupu je najavljeno prisustvo visokih zvaničnika gradskih institucija Milhajma, predstavnika Katoličke i Evangelističke crkve i dr.