Reisu-l-ulema Kavazović otvorio džamiju u Milhajmu

U 17 časova, neposredno pred ikindiju namaz, ispred renovirane zgrade bošnjačkog džemata u Milhajmu, Njemačka, okupio se veliki broj imama i džematlija iz ovog grada i okruženja radi otvorenja džamije i pratećih prostorija ovog džemata.

Posebno zadovoljstvo svih jeste činjenica da su otvaranju pored pomenutih imama i džematlija iz ove njemačke oblasti prisustvovali najviši predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka, prije svih reisu-l-ulema IZ-e u BIH dr. Husein ef. Kavazović, ali i predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić te muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Čast da svečanim otključavanjem glavnih vrata otvori zgradu džemata ukazana je vrhovnom poglavaru Reisu-l-ulemi zajedno sa predsjednikom džemata Nusretom Mujezinovićem.

Nakon ulaska u džamijsku prostoriju, koja je svakako centralni i najveći dio ovog zdanja, imam hfz. Sabahudin ef. Skejić poselamio je prisutne, izrazio sreću zbog prisustva eminentnih gostiju, a na koncu, predao riječ muftiji Pašu ef. Fetiću koji je u svojstvu domaćina imao obraćanje, kazavši da je ovaj povod najbolja uvertira za mubarek mjesec Ramazan. Potom je najavio obraćanje Reisu-l-uleme.

Vrhovni poglavar dr. Kavazović se na početku zahvalio svojim kolegama muftijama koji su u njegovom društvu, a potom svim imamima i džematlijama koji su došli iz drugih džemata da zajedno sa svojom braćom podijele radost.

On je kazao da smo mi kao generacija dužni našim potomcima usaditi temelj islama i istine, onako kako su to naši preci na nas učinili.

– Nekada je to bilo svedeno na minimum, ogledalo se u samom izgovaranju i očuvanju šehadeta i namaza. Danas je naša obaveza veća, trebamo biti stalno zahvalni Gospodaru na nimetima i mogućnostima koje nam je dao. Taj temelj jesu upravo džamije, a jednu takvu danas otvaramo – kazao je Reisu-l-ulema.

On je podsjetio sve na vakat kada smo kao narod bili progonjeni, te na uslove od kojih smo tada počeli osnivanjem džemata.
– Naš narod i kada je doživio egzodus nije odustajao od svoje vjere. U agresiji smo osnivali džemate. Danas svjedočimo da smo prešli u narednu fazu. Imamo svoje džemate i gradimo svoje džamije. To je garant i temelj budućim generacijama – poručio je dr. Kavazović.

Reisu-l-ulema je čestitao imamu, džamijskom odboru i džematlijama domaćinima na uspjehu, kazavši da su uspjeli u prvoj fazi izgradnje objekta, te da im slijedi teža faza, a to je izgradnja čovjeka, koji je po hadisu Poslanika a.s. najveća građevina.

Dovu za hairli otvorenje proučio je muftija Fazlović, a nakon dove uslijedilo je obavljanje ikindije namaza i zajednički obilazak svih prostorija.