Uoči Ramazana otvorena prelijepa džamija u Lugu

Dan uoči mjeseca oprosta, svečano otvorena Allahova kuća u naselju Lug III. Stotine vjernika u haremu džamije sa zadovoljstvom u grudima dočekalo je ovaj poseban dan, zahvalni Gospodaru.

Svečanom otvaranju ove ljepotice pored velikog broja vjernika, vakifa porodice Sokolović, prisustvovala je i delegacija Mešihata IZ u Srbiji predvođena predsjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem kao i narodni poslanici muftija Muamer Zukorlić i dr. Jahja Fehratović.

Na samom početku ašere je proučio Kemal ef. Jusfuović.

Glavni imam Medžlisa IZ Novi Pazar Asmir ef. Crnovršanin poželio dobrodošlicu predstavnicima IZ-e u Srbiji, narodnom poslaniku Muameru Zukorliću, kao i specijalnom gostu iz Saudijske Arabije šejhu Muhammedu Abdulazizu el-Matrudiju ali i svim prisutnnim. Kazao je da je ovo blagodat koja je darovana uoči mubarek mjeseca Ramazana.

Narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić u svom obraćanju istako da je Allah dž.š. počastio sve ljude ovim peškešom. Kazao da su svi prisutni koji su došli odlučni da budu ono što jesu, čvrsti i odvažni, odlučni da svoje vole, grade i unaprijeđuju, a sve to ne bude protiv bilo koga. Podsjetio i na težak put koji je prethodio ovakvim blagodatima, a sa cime su bili suočeni.

Muftija Zukorlić kazao istakao da ovo naselje nikad više neće biti kao prije jer je sada odabrano parče zemlje i posvećeno uzvišenim vrijednostima.

“Ovo mjesto gdje ćemo ulaziti slabašni a izlaziti snažni i odlučni da budemo pravi ljudi, dobri prijatelji, te članovi porodice. Ovo je trijumf poruke i velike lekcije, da pojedinci vode i mogu uspjeti, a mi smo zajednica koja je bila jedno vrijeme lišena svega onoga sto štiti druge narode, danas opstali zahvaljujući pojedincima i porodicama.”

Kazao da iako je Novi Pazar dobio novi kuću, susreli su se sa srušenom džamijom u Beogradu. Osudio ovakav čin, i kazao da muslimani Beograda ne bi gradili da su mogli dobiti dozvolu. Dodao muslimani u Beogradu moraju imati svoje džamije gdje će vršiti vjersku slobodu. Ovo je alarm koji ne upućuje na dobro, istakao Zukorlić.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić u svom izlaganju posebno istakao da je otvaranje džamije poseban trenutak za mještane i da su svi prisutni počašćeni time što će današnju džumu klanjati u novootvorenoj džamiji i prvi u njoj pasti na sedždu svom Gospodaru.

Muftija Dudić dadao i da će se na ovom mjestu nove generacije napajati znanjem sa čistog izvora. On je vjernicima saopštio radnosnu vijest da se jedan džemat vratio pod krov IZ u Srbiji i pozvao ostale odmjetnute džemate da se vrate, poručujući da su im vrata Mešihata otvorena.

Mubarek dovu za hairli početak proučio je šejh Muhammed Matrudi a nakon dove simboličnim otkrivanje ploče uz tekbire zvanično je otvorena “Hanefy” džamija.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić održao je prvu hutbu u novootvorenoj džamiji.