Direktor Medrese u posjeti džematima u Njemačkoj

Direktor Medrese Gazi Isa-beg dr. Rešad ef. Plojović boravio je u petodnevnoj posjeti bošnjačkim džematima na prostoru Njemačke, a sve u sklopu programa sejar vaiza, koji se realizira pod pokroviteljstvom Rijaseta IZ-e u BIH.

Ovom prilikom dr. Plojović je posjetio nekoliko džemata na prostoru Frankfurta i to: džemat Gazi Isa-beg, gdje je boravio u četvrtak 1. juna 2017. godine i tom prilikom predvodio teraviju namaz, a potom se obratio prisutnima, nakon čega je upriličen razgovor sa džematlijama o različitim aktuelnim temama iz oblasti vjere, posebno o zekatu i propisima izdvajanja.
U petak 2. juna direktor Medrese je bio gost u džematu BKZ Sandžak u Ofenbahu, kojeg predvodi Nedžad ef. Ljajić, gdje je predvodio džumu namaz i bio gost na zajedničkom iftaru koji je organiziran za članove džemata.
Nakon iftara uslijedila je posjeta džematu IKC u Frankfurtu, kojeg predvodi Ahmed ef. Kajošević i tom prilikom se obratio prisutnima  prije teravije namaza, nakon čega je nastavljen razgovor sa džematlijama željnim da svoje dileme i interesovanja o različitim vjerskim pitanjima razriješe u razgovoru sa dr. Plojovićem, gdje je također bilo riječi i o aktuelnim pitanjima i problemima sa kojima se Islamska zajednica suočava.
U subotu 3. juna dr. Plojović je bio gost na iftaru koji je organiziran u džematu u Manhajmu, kojeg predvodi mr. Ishak ef. Alešević, kojem su prisustvovali i predstavnici različitih bošnjačkih klubova i sekcija koje djeluju u ovom gradu, nakon čega je nastavljeno druženje, obraćanje prije teravije namaza i zajedničko obavljanje teravije.
U nedjelju 4. juna dr. Rešad ef. Plojović je bio gost na iftaru i teraviji u džematu Fedžr u Minhenu, kojeg predvodi Izet ef. Bibić. Tom prilikom je dobio posebnu čast da se obrati gostima iftara, koji je organiziran za mlade iz ovog džemata, njih preko 200, što je bila posebna radost i pokazatelj da postoji ozbiljna i kvalitetna aktivnost imama na polju rada sa mladima, među kojima uživa posebnu pažnju i poštovanje. Nakon iftara gostu je data prilika da predvodi jaciju namaz i da se obrati prisutnim džematlijama, koji su ispunili džamiju do posljednjeg mjesta.
U ponedjeljak 5. juna uslijedila je dogovorena posjeta bošnjačkom džematu u Ulmu, gdje su delegaciju, koju su činili dr. Plojović i Izet ef. Bibić – glavni imam regije Baden Virtemberg, dočekali aktivisti ovog džemata iz Bosne i Sandžaka, zajedno sa glavnim imamom regije Štutgart mr. Enver ef. Pašalićem, koji je posebno za ovu priliku došao iz svog džemata udaljenog oko 90 km. Za delegaciju i prisutne džematlije upriličen je iftar, kojeg je priredio vrijedni Sandžaklija Elvir Kukuljac iz Brodareva. Nakon iftara upriličeno je obraćanje dr. Plojovića prije teravija, a potom i zajedničko obavljanje namaza, te muhabet uz kahvu nakon teravije i odgovaranje na pitanja koja su interesovala prisutne džematlije.
Tokom posjete džematima i razgovora sa džematlijama posebno interesovanje u svim džematima je bilo za pitanja i propise zekata, tako da je većina vremena nakon teravije provedena u razgovoru o aktuelnim pitanjima iz ove oblasti koja se tiču propisa izdvajanja, ali i metodologije ubiranja i raspodjele sredstava zekata, gdje je u cilju shvatanja obaveznosti zekata i njegove uloge posebno naglašena neraskidiva kur'anska veza između namaza i zekata, te institucionalni pristup u ubiranju i uloga Islamske zajednice u tome, te ukazano i na opasnosti razbijanja institucionalnog karaktera ove aktivnosti i negativno djelovanje pojedinih organizacija i pojedinaca iz reda kvazi uleme, koja ovaj propis tumači suprotno izvornom propisu i praksi Allahovog Poslanika a.s. koji je prvi praktično primijenio ovaj Allahov imperativ, te suprotno općim interesima muslimana.
Ovom prilikom Medresa Gazi Isa-beg posebnu zahvalnost i priznanje iskazuje Rijasetu IZ-e u BiH, koji je direktora dr. Plojovića uvrstio u aktivnost sejar vaiza u dijaspori, rukovodstvu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, predsjedniku Mešihata IZ-e u Srbiji koji je koordinirao cijelu aktivnost, te pojedincima iz reda džematlija koji su doprinijeli da ova aktivnost bude uspješna, poput; Kemal ef. Sejdovića i njegove porodice, h. Ismaila I. , Džiba R. , h. Nazifa Š. i svih drugih, uz dovu Allahu da ih sve skupa obilato nagradi i ukabuli ibadete koje čine u ovim mubarek danima.

Informativna služba Medrese

Dzemat BKZ Sandzak Ofenbah

Dzemat BKZ Sandzak Ofenbah

Dzemat BKZ Sandzak Ofenbah

Dzemat IKC Frankfurt

Dzemat IKC Frankfurt

Dzemat Manhaim

Dzemat Manhaim

Dzemat Manhaim

Dzemat Fedzr – Minhen

Dzemat Fedzr – Minhen

Dzemat Fedzr – Minhen

Dzemat Fedzr – Minhen

Dzemat Ulm

Dzemat Ulm

Dzemat Ulm

Dzemat Ulm

Dzemat Ulm

Dzemat Ulm