Priređen iftar u Loznici

Uz finansijsku podršku Mešihata IZ-e u Srbiji, 12.06.2017. godine, Medžlis IZ-e Loznica organizirao je iftar za muslimane ovoga grada. Iako vjerska manjina u ovom gradu, muslimani iz Loznice složni su i istrajni u namjeri da sačuvaju žeravicu islama.
Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena prodekanom FIS-a dr. Admirom Muratovićem zijaretila je ove Bošnjake, a gosti su bili i predstavnici Medžlisa IZ-e Beočin, Kasim ef. Zlatić i dr Smajo Serhatlić iz Beograda, kao i predstavnici džemata iz Kozluka i Šepka.
Zamjenik gradonačelnika i njegovi pomoćnici odazvali su se pozivu što dokazuje odnos solidarnosti i poštovanja između Bošnjaka muslimana kao manjine i srpskog stanovništva kao većine.
Iftarski trenutak ezanom je označio Hilmo ef. Ljajić, student FIS-a, koji boravi kao gost imam u džematu u Loznici.
Dr. Admir Muratović obratio se prisutnima ističući da je Ramazan pravi način da čovjek izgradi mehanizam samokontrole. Poselamio je sve prisutne u ime predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftije dr. Mevlud ef. Dudića.
Prisustvo predstavnika vlasti u Loznici očit je pokazatelj, ističe Muratović, da je ova zajednička država prostrana za sve ljude, bez razlike, te da politika pomirenja polako daje svoje plodove.
On je dodao da Ramazan nije da bi ljudi gladovali i bili žedni, jer Gospodaru to ne treba. Cilj je da postanemo bolji ljudi, ističe on.
Na samom kraju ašere je proučio Kasim ef. Zlatić.
SANA – H. Škrijelj