U Preševu održano Veče Kur'ana

U petak 16.06.2017. godine sa početkom u 18 časova u Velikoj sali Doma kulture „Abdulah Krašnica“ u Preševu, u organizaciji Muftijstva preševskog na čelu sa muftijom Fikret ef. Limanijem, održano je Veče Kur'ana.

Svečanost je otpočela učenjem ajeta od strane dvanaestogodišnjeg dječaka iz sela Buštranje, hafiza Škeljćima Limanija, inače sina muftije preševskog Fikret ef. Limanija, koji je postao hafiz prije mjesec dana i koji je učeći ašere ulio pravi ramazanski ugođaj među prisutne vjernike kojih je bilo oko 500.

Ovoj prekrasnoj atmosferi doprinijeli su prelijepi glasovi učača Kur'ana iz Turske, Saudijske Arabije, Sandžaka, Kosova, Makedonije i Preševske doline koji su priredili pravi užitak prisutnima.

Muftija preševski Fikret ef. Limani je, nakon zahvalnosti Allahu dž.š. i salavata na Muhammeda a.s., poselamio prisutne uz dobrodošlicu ovom izuzetno lijepom skupu – Večeri Kur'ana.

Muftija Limani se dobrodošlicom obratio predstavnicima Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa izaslanikom muftije dr. Mevluda ef. Dudića, direktoru Škole Kur'ana Časnog u Novom Pazaru, hfz. Irfan ef. Maliću, svim hafizima, ulemi, predsjednici Općine Preševo Arditi Sinani i ostalima koji su prisustvovali ovom vjerskom programu.

U ime Mešihata obraćanje je imao izaslanik predsjednika Mešihata hfz. Irfan ef. Malić. On je prenio selame muftije Dudića koji je zbog službenog boravka u Kuvajtu bio spriječen da prisustvuje ovom skupu.

Hfz. Malić, nakon zahvale Allahu dž.š. i salavata na Njegovog Poslanika, kazao je da se isplatilo što su prešli dug put od Novog Pazara do Preševa „jer se ovakva atmosfera rijetko kada može doživjeti“. Hfz. Irfan-efendija je podsjetio prisutne da je u Novom Pazaru 2010. godine otvorena Škola Kur'ana, a od tada 30 hafiza je naučilo Allahovu knjigu napamet. Dodao je da godišnje Školu Kur'ana prosječno pohađa preko 2000 polaznika.

On je također podsjetio da je prije tri godine odlukom Mešihata IZ-e u Srbiji u Preševu otvoreno istureno odjeljenje novopazarske Gazi Isa-beg medrese, a da će inšallah u dogledno vrijeme biti otvorena i Škola Kur'ana u tom gradu.

Zatim se prof. Muhedin Latifović iz Novog Pazara predstavio ilahijom na turskom jeziku i svojim prelijepim glasom priredio oduševljenje vjernicima.

Uslijedile su dvije kaside u izvedbi učenika odjeljenja Medrese u Preševu, a zatim su se pred publikom pojavili hafizi. Lijepim glasom predstavio se hfz. Džemailj Nuhiu iz Skoplja koji je oduševio prisutne. Poslije njega učenje Kur'ana nastavio je iskusni hfz. Bajram Ajeti iz Lipkova kod Kumanova (Makedonija), da bi nastavio hfz. Jusuf Juksel iz Turske. Zatim je uslijedilo učenje Kur'ana od strane hfz. Dauta Lezija iz Prizrena sa Kosova koji je dobio ogromnu podršku od strane prisutnih.

Posljednji učač Kur'ani kerima bio je šejh Muhammed Abdulaziz el Matrudi iz Saudijske Arabije koji je bio prava atrakcija za sve prisutne. On je prethodno održao kratak govor na arapskom jeziku koji je prevodio Ismail ef. Halimi iz Oraovice kod Preševa, a zatim je impozantnim glasom proučio ajete iz sure Isra.

Moderator ovog prelijepog događaja bio je Artan Malići iz sela Rajince kod Preševa.

Veče Kur'ana u Preševu okončano je u nadi da se ovakvi događaji održavaju i ubuduće.

Informativna služba Muftijstva preševskog