Održana sjednica Rijaseta

Sarajevo, 21. juni 2017. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana 35. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

21 06 2017 06 sjednica rijaseta

Na sjednici je utvrđen i Vijeću muftija na razmatranje proslijeđen Prijedlog odluke o muftilucima kojim se utvrđuju teritorije muftiluka u BiH, domovinskim zemljama i dijaspori. Također je utvrđen i Prijedlog pravilnika o organizaciji IZ u BiH i dijaspori uz prihvatanje sugestija i preporuka koje su nadležne komisije Sabora IZ i sabornici usvojili na prethodnom zasjedanju.

Sa nekim korekcijama koje su došle od Sabora IZ utvrđen je i prijedlog Statuta Media-centra IZ u BiH koji će također biti upućen u daljnu proceduru.

Nezim Halilović Muderris, rukovodilac Ureda za hadž i umru je podnio izvještaj o toku priprema za ovogodišnji hadž ističući kao pozitivan trend veći broj zainteresovanih za izvršavanje ove pete islamske dužnosti.

Rijaset je na sjednici uz razmatranje drugih tekućih pitanja usvojio i prijedlog imenovanja rukovodstva ovogodišnje organizacije hadža te imenovao vodičku, tehničku i ljekarsku ekipu.